Alldeles nyligen sprack samarbetet mellan svenska kocklandslaget och sponsorn livsmedelsjätten Unilever. Orsaken var att kockarna vägrade att använda deras produkt Milda.

Ett kocklandslag behöver sponsorer för att ha råd att finnas. Ofta fungerar samarbetet bra eftersom båda parter tänkt igenom konsekvenserna. Men, sponsorn ville att kockarna i landslaget skulle använda margarin i matlagningen sade flera av dem ifrån.
En av dem, som vill vara anonym, säger till tidningen Restauratören:

– På de möten vi kockar har haft har vi varit ganska överens om att vi inte kan marknadsföra sådana produkter. Unilever har produkter som jag kan ställa upp på men just Milda blev helt fel. Alla vet ju att kockar steker i smör, säger han.

Propagerar för naturligt
Carina Brydling, som slutade i landslaget i våras, är kraftigt kritisk mot Unilever som sponsor.
– Jag har alltid propagerat för naturliga livsmedel, småskalighet och närodlat och gör det i arbetet med regeringens satsning »det nya matlandet«. När Unilever gick in som sponsor stod det i konflikt med allt jag tror på och arbetar för, säger hon till Restauratören.

Sponsoravtal är mycket viktiga för kocklandslaget.
– Vi är beroende av sponsorerna för att ha något landslag, säger en av kockarna till Restauratören. Självklart är det bra om vi i ett samarbete kan påverka livsmedelsindustrin så den sanerar bort e-nummer och dåliga fetter. Men samtidigt kan man inte ställa upp på att marknadsföra vad som helst. Tidigare kunde man ofta välja vilka produkter som man ville framhålla. I dag får man oftare bara en produkt i handen, säger en annan medlem i landslaget.

Bakslag för Becel
Unilever har förutom Milda även Lätta och Becel bland sina varumärken. Tidigare i år avbröts också sponsorsamarbetet med Hjärt- och lungfonden som lånat sin logotype till Becels margarinaskar.
Efter en hearing om margarinets påstådda nyttighet blev Hjärt- och Lungfonden tveksam till att låna ut sitt goda namn. Roger Höglund, informationschef på Hjärt-lungfonden, hänvisade i en artikel i Dagens medicin, till en vetenskaplig hearing förra hösten, där båda sidorna i den stundtals heta debatten kring mättat och omättat fett fick framföra sin forskning.
– Då framkom det väldigt tydligt att det finns oklarheter kring hur gynnsamt omättat fett är för hjärt-kärlhälsan, samtidigt som det vetenskapliga underlaget för det mättade fettets farlighet är ganska svagt. Därför har vi valt att inte fortsätta samarbetet med Becel. Vi vill utgå från vetenskap och vill vara helt neutrala i denna debatt.


Anna Karin Strand Nilsson

Läs mer om Margarin i Livsmedelsguiden >>




Annons