Margarin

Livsmedel, uppdaterad 3 August 2021

Margarin är från början framtaget som ett billigare fett som ska efterlikna smör. Det är idag ofta en hårt processad industriprodukt, som sägs vara både naturlig och dessutom nyttigare än smör, då de bland annat påstås sänka kolesterolvärdet.

Så här kan dock produktionen av själva oljan gå till:

  • Oljan i exempelvis rapsoljefröer kan dels kall- eller varmpressas men ibland även utvinnas med hjälp av olika lösningsmedel.
  • Den kan syrabehandlas med fosforsyra varpå lut kan användas för att få bort lecitin och fria fettsyror, vilket även kan vara fallet i neutrala matlagningsoljor.
  • Den kan blekas för att avlägsna den naturliga färgen och dess lukt och eventuella lösningsmedelsrester kan tvättas bort genom så kallad deodorisering.
  • Om den ska härdas, d v s få en fastare form, kan detta ske med vätgas och med nickel som katalysator under processen. Enda alternativet till det fasta härdade fettet är att använda palmolja, som är naturligt fastare eftersom det innehåller stor andel mättat fett.

När margarinet sedan ska tillverkas är det dags för tillsatserna. Konsistensen, smaken och ibland färgen på denna sörja, där vatten oftast är största ingrediensen, får man till med hjälp av E-nummer och aromämnen. Vitaminer tillsätts och dessutom ofta konserveringsmedel. Allt för att försöka efterlikna smör.

Se upp för
Margariner som Becel, Lätta, Flora, Carlshamn, Milda, Lätt & Lagom m fl. Vissa kan innehålla så många som 18 ingredienser.

Leta efter
Tycker du att riktigt smör är opraktiskt hårt att bre på smörgåsen är Bregott i fullfettsversion ett bättre alternativ. Smakar nästan som smör och innehåller bara grädde, rapsolja, vatten, salt, vitamin A+D och syrakultur. Breoliv från Zeta som bara innehåller olivolja och sheafrukt är ett bra veganskt alternativ.

Ekologiskt
Det är ont om ekologiska margarin/matfettsblandningar. Bregott finns dock i en ekologisk variant och Naturli' gör ett som heter Vegan Bredbart.

Tips
Använd en skvätt raps- eller olivolja och en klick smör direkt i stekpannan, istället för industrins färdigblandade flaskor med på samma tema. Dessa innehåller nämligen ungefär samma saker som andra margariner.

Annons
Livsmedel A-ö