Konsumtionen av sötningsmedel ökar i Sverige, visar en ny studie av avloppsvatten. Halterna av de undersökta ämnena sukralos, acesulfam och sackarin som hamnar i avloppsvattnet ökade med 10-20 procent per år mellan 2019 och 2022.

– Även om studien visar att de generella nivåerna av konsumtion av sötningsmedel ligger långt under WHO:s och EU:s rekommendationer för dagligt intag baserat på toxikologiska bedömningar, visar ny forskning att intag av artificiellt sötade drycker ändå kan kopplas till hälsoproblem vid nivåer långt under detta, säger Foon Yin Lai, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet, och en av författarna av studien i en artikel på SLU:s hemsida.

När studien togs upp i Rapport i SVT i går kväll lät det dock lite annorlunda när näringsfysiologen Ingrid Larsson, som även är ledamot i Livsmedelsverkets expertråd för nutrition och folkhälsa, kommenterade studien. Hon är nämligen inte bekymrad alls. Hon säger att när det gäller aspartam, som dock inte ingick i undersökningen, så kan man dricka fyra liter aspartamsötad läsk dagligen i resten av sitt liv.

Äkta varas kommentar:
Självklart bör vi inte äta för mycket socker, som vi vet är ohälsosamt, men i det här inslaget lät det nästan som att näringsfysiologen rekommenderar oss att dricka fyra liter lightläsk om dagen.

För att sätta frågan i perspektiv säger de senaste franska kostråden att vi ska begränsa intaget av söta drycker, inklusive lightdrycker, i så stor utsträckning som möjligt. De bör endast konsumeras vid enstaka tillfällen och maximalt ett glas om dagen (ett halvt för barn). Även drycker som är sötade med sötningsmedel bör alltså undvikas eftersom även de, som man skriver i kostråden, upprätthåller smaken för socker.

I de franska kostråden, till skillnad från i förslaget till de nya svenska kostråd som presenterades häromdagen, har man dessutom valt att inkludera begreppet ultraprocessat. Ultraprocessade livsmedel är sådana som har genomgått hårdhänt industriell bearbetning och som innehåller ingredienser som man normalt inte använder hemma i köket, bland annat tillsatser och aromer.

Fransmännen rekommenderas av myndigheterna att begränsa intaget av ultraprocessade livsmedel. De råds att välja produkter som är helt fria från tillsatser eller som har kortast möjliga lista med tillsatser, eftersom "den långsiktiga påverkan på hälsan fortfarande är dåligt utredd".

Där, i Frankrike, låter det alltså helt annorlunda.

Lägg därtill en ny studie som pekar på möjliga cancerrisker med vissa sötningsmedel samt att Världshälsoorganisationen, WHO, förra året både klassade aspartam som ”eventuellt cancerframkallande” och även gick ut med nya rekommendationer där man avråder från användning av sötningsmedel för viktminskning eller för att minska risken att drabbas av livsstilssjukdomar.

Det senare eftersom man anser att den tillgängliga forskningen pekar på att användningen av sötningsmedel inte medför någon långvarig minskning av kroppsfett samt att det kan finnas oönskade bieffekter vid långvarig användning av sötningsmedel, bland annat ökad risk att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

Mer om denna forskning och WHO:s klassning och rekommendationer hittar du här

Ivar Nilsson


Läs mer på vår samlingssida:
Annons