En smultrondryck med 0,5 procent smultron eller en skaldjurssoppa med krabba med 1 procent krabba. Ibland använder livsmedelsföretagen endast en mycket liten mängd av den råvara som lyfts fram på förpackningens framsida, medan själva smaken kommer från tillsatta aromer. Syftet är ofta att slippa använda dyra råvaror.

Man skulle kunna säga att dessa ingredienser används som ett alibi i produkten. Till konsumenten kan man säga att det verkligen är smultron i drycken eller krabba i soppan, samtidigt som det mesta av smaken och färgen kommer från annat håll. Givetvis leder detta ofta till att den konsument, som inte noga granskar ingrediensförteckningen, riskerar att bli lurad på konfekten. Så att säga.

Vetenskapsjournalisten och kostdebattören Ann Fernholm, kanske mest känd för att granska sockret i vår mat, skrev i förra veckan ett öppet brev till flera tillverkare av sådana produkter: Kivik, Skånemejerier, Norrmejerier, Karo Pharma, Tyngre, Felix och Wasa. Se hennes blogginlägg här >>

I brevet bad hon företagen berätta hur de tänkte kring innehållet i och märkningen av de produkter som hon tar upp. Dessutom undrade hon om det inte är lika bra att de tar bort råvaran helt och kör fullt ut på aromer.

Nu har hon fått svar från Orkla, som gör Felix skaldjurssoppa, och Kivik, som smultrondrycken på bilden ovan. Som vanligt försöker de slingra sig och undviker till viss del att svara på hennes frågor. Intressantast är Orklas resonemang om sin skaldjurssoppa. De menar först att soppan skulle smaka för mycket krabba om de använde mer än en procent i produkten, eftersom smaken är så stark. När Ann Fernholm sedan frågar varför de i så fall måste tillsätta aromer, svara de att de behöver tillsätta krabbarom för att soppan inte ska bli smaklös. Logiskt? Läs företagens hela svar här >>

Mer om smultrondrycken
Känner du förresten igen smultrondrycken från Kiviks? Ofta dyker produkter som dessa upp som nominerade till Äkta varas antipris Årets matbluff, bland annat smultrondrycken som Ann Fernholm tar upp. Den var en av finalisterna till Årets matbluff 2017. Då var endast smultron avbildade på förpackningen och varken jordgubbar eller fläderbär, som båda utgjorde en större del av innehållet än smultronen, omnämndes på framsidan. Det kan vara intressant att veta när man läser deras svar.

Ivar Nilsson

Annons