Godisföretaget Cloetta tog efter en del påtryckningar sitt förnuft tillfånga och lyssnade på alla de konsumenter som reagerat på att det inte fanns några blåbär i deras nya Kexchoklad. Det visar att det är värt att säga ifrån och det visar att tillverkare ofta är villiga att lyssna. Och varför skulle de inte vara det? Det är ju oss konsumenter de lever av. De här årens arbete för livsmedel med färre tillsatser och industriella ingredienser har visat att många producenter är villiga att tänka om. Det som förr sades vara omöjligt att klara sig utan är nu fullt möjligt. Det här är en av de viktigaste drivkrafterna för Äkta vara.


Men det finns fortfarande något som är bekymmersamt. Problemet var nämligen inte bara att det inte var fanns ett enda blåbär i chokladen. Inte heller att Cloettas marknadsförare tog en rövare och försökte sälja den blåbärslösa kexchokladen med blåbärstricket.


Problemet är att Livsmedelsverket tyckte att det var korrekt. De lutar sig på en något flummig EU-regel om att konsumenter inte förväntar sig att det ska finnas frukt i konfektyr. Det kan man ju möjligen tro när det gäller hallonbåtar (som för övrigt inte ståtar med hallon på förpackningen, utan just godisbåtar).


Äkta vara har fått många reaktioner via sajten, facebooksidan och e-postlådan. Det har också Livsmedelsverket fått för sin tolkning av lagen. Tolkningen är helt enkelt inte konsumentvänlig, utan utgår från producentens och marknadsförarens frihet. Förmodligen är det just detta som fått konsumenterna att gå i taket. Och som gjort att Livsmedelsverket fått det lite svettigt. SLV:s hållning uppfattas som rätt nonchalant. ”Ska inte Livsmedelsverket stå på konsumenternas sida?”


Nu efter kritikstormen medger man att man vet bättre vad konsumenterna förväntar sig. ”Konsumenterna uppfattar bilderna på blåbär som bedrägliga. Innehållet stämmer inte med kundernas förväntningar på produkten”, säger en av statsinspektörerna till foodmonitor.se.  Men det räcker inte för att Livsmedelsverket ska ändra sin hållning.


En av de otaliga reaktioner som Äkta vara fått på våra artiklar kom från den danska konsumentorganisationen Forbrukerrådet som något förvånat noterar:

– De danska livsmedelsmyndigheterna skulle högst sannolikt förklara detta för vilseledande. Och vi följer ju samma EU-regler.


Läs vad vi skrivit om kexchokladen:

Blåbär utan blåbär>>

Blåbär i chokladen "inte gott">>

Det borde du väl förstå!>>

Besparingsåtgärd?>>

Cloetta backar om arom>> 

Annons