Många middagstjänster säger sig vilja undvika onödiga tillsatser. Middagskassarna bygger mycket på råvaror och klarar sig därför undan en hel del tillsatser och industriella ingredienser, visar en genomgång som Äkta vara gjort. Men flera av de halvfabrikat som packats i kassarna drar ned intrycket. Ekologiskt är ett honnörsord, men inte alla leverantörer håller måttet. Den ur Äktavara-perspektiv bästa kassen var faktiskt inte den dyraste.


Trist och stressigt att handla och tynande tid och lust för att laga mat? För många familjer är färdigmaten eller åtminstone halvfabrikaten en räddning när tiden och orken tryter. Men med halvfabrikat följer ofta tillsatser och andra industriella ingredienser. 


I takt med de senaste årens debatt om innehållet i maten skulle allt fler vilja laga mat från grunden igen, men tidspressen sätter stopp. 

Ett sätt att hitta tillbaka till matlagningslusten är att låta någon annan tänka, planera och handla. Middagskassar som levereras hem till dörren har blivit en kraftigt växande marknad med aktörer allt från små familjeföretag till riskkapitalbolag. Middagskassen har till och med tippats som Årets julklapp.


Vad får vi för mat idag? En fråga som tidigare bara barn och en sent hemkommen make brukade ställa. Nu är det med nyfikenhet som hela familjen plockar upp sina hemlevererade matkassar som någon annan har packat. På köpet har någon tänkt och planerat och ofta får alla familjemedlemmar utmana inte bara sina kunskaper i matlagning utan också träna sina smaklökar.


Laga från grunden

Äkta vara har granskat innehållet i ett antal middagstjänster. Vad får man i påsen man beställt, vad står det på innehållsförteckningen och får kunderna möjlighet att läsa innehållsförteckningarna innan kassen står i köket och ska packas upp? 


De flesta middagskasseföretag levererar få halvfabrikat och desto mer råvaror. Själva tanken med kassarna är ju att maten ska lagas från grunden. Det är det som gör att antalet tillsatser kan hållas nere. Men de företag som packar kassarna behöver vara på sin vakt annars kan de mest oskyldiga varor innehålla tillsatser som man sagt sig vilja undvika.


Så här gjorde vi undersökningen>> 

Här är resultatet>>


Flera leverantörer utlovar ekologiska produkter i varierande grad och lovar dessutom att det inte ska finnas några ”onödiga” tillsatser. Några av företagen har en tydlig profil, som Ecoviva, som garanterar miljövänligt och klimatsmart innehåll. Andra som Framtidens mat utlovar på sajten mer otydligt att en 50 procent av innehållet ska vara ”ekologiskt , Krav eller närodlat”.  Mathem utfäster att deras familjekasse gärna innehåller ekologiskt, medan deras alternativ Monikas matkasse ska innehålla ”mycket” ekologiskt. Därför kan det se extra konstigt ut att familjekassen denna vecka innehöll mer ekologiskt än den andra. 


Årstiderna tillsatsfri

Av de middagskassar som Äkta vara gått igenom är det bara en som inte innehåller någon tillsats: Årstidernas. Den var dessutom helt igenom ekologisk. Ecoviva håller också mer än väl vad de lovar vad gäller ekologiskt med 92 procent ekologiska varor. Däremot var det den kasse som den här veckan innehöll näst mest tillsatser. Allra flest tillsatser fick den som köpte Mataffärens middagskasse.


En del har att göra med hur recepten är konstruerade och det varierar förstås över veckorna. Hälften av kassarna v 44 levererade bacon och med en sådan produkt kommer nitrit och antioxidationsmedel, oavsett om produkten är ekologisk eller ej. Det bacon som valts var EU-ekologiskt och får därför innehålla nitrit, vilket inte Krav tillåter. Med Scans bacon följer också rökarom, även det ekologiska. Detsamma gäller de korvar som finns med i kassarna. Med ett undantag: Årstiderna som valt en ekologisk salami från danska Aalbæk helt utan nitrit.


På sin vakt

Vad som är ”onödiga” tillsatser kan ofta diskuteras. Men klart är att de som väljer ut produkterna kan vara mer noggranna, i alla fall om man gör utfästelser om få tillsatser eller industriella ingredienser. Ett exempel som finns i två av kassarna, Middagsfrid och Tasteline, är Santa Marias nudlar som innehåller modifierad stärkelse. Helt onödigt kan tyckas eftersom det finns gott om alternativ som klarar sig utan.

– När jag startade Middagsfrid innehöll nudlarna inte modifierad stärkelse, berättar Kicki Theander, vd. Då var jag nämligen väldigt noggrann med att alltid kolla innan jag beställde. Men man kan aldrig luta sig tillbaka…

Middagsfrid arbetar aktivt med att välja bort tillsatser där det finns alternativ. Ett exempel är att sortera bort Santa Marias fisksås eftersom den innehåller citronsyra, och istället packa ner en från Blue Dragon. 


Undviker glutamat

För Ecoviva är miljö- och klimathänsyn viktigast, men säger att man tittar även på tillsatser, jobbar med ständig förbättring och ifrågasätter aktivt leverantörer.

”Onödiga tillsatser som exempelvis syntetisk glutamat tycker vi inte har i mat att göra överhuvudtaget, samtidigt som vi försöker ha en pragmatisk syn och förståelse för att det exempelvis kan behöva en liten mängd konserveringsmedel ur ett hållbarhets- och produktsäkerhetsperspektiv” förklarar Annika Riis Kristoffersson bakom Ecoviva.

Men det finns också andra orsaker till att tillsatser slinker ner i påsen, till exempel att välja havrecrème eller magrare grädde istället för vanlig vispgrädde. Ecoviva är en av de middagstjänster som samarbetar med en nutritionist och i det här fallet är det näringssammansättningen som vinner över tillsatsinnehållet.


Årstiderna lyckas förutom med att vara 100 procent ekologiska få med ett annars vanligen tillkrånglat halvfabrikat: färdig pizzadeg. Den innehåller bara ingredienser som står i receptböckerna du har hemma, medan Mataffärens "pizzakit” förutom sojalecitin innehåller bakpulver, skummjölkspulver och härdat vegetabiliskt fett, det vill säga margarin.


Mataffären är en Kravmärkt Coop-butik på nätet. Därifrån kan man beställa en ekologisk kasse och en "konventionell”. Men oavsett vad kunden väljer borde man kunna förvänta sig god kvalitet på produkterna. Den skinka som skickades med den konventionella kassen bestod bara till 90 procent av just skinka. För att få den att fungera har tillverkaren förutom de obligatoriska antioxidanterna (E325, E301) och nitritsaltet också tillsatt vatten. Och för att få det att stanna kvar har man använt två stabilisatorer, fosfater (E 450, E 451) och dessutom dextros och maltodextrin.

Här hade man onekligen kunnat göra ett bättre val.


Alternativ finns

Ibland är det svårt att klara sig utan tillsatser, till exempel konserveringsmedel. Ett sådant fall är nitrit, även om nitritets nödvändighet vissa fall kan diskuteras. Nitritfria charkprodukter är dessutom väldigt svåra att hitta i Sverige. Men i de flesta andra fall går det faktiskt att hitta alternativ. 

De här produkterna hade leverantörerna kunnat välja för att undvika tillsatser: 

• Vispgrädde 40 procent fetthalt istället för magrare alternativ med karragenan, eller andra alternativ som havrecréme som innehåller två E-nummer (Ecoviva)

• Svartvinbärsgelé från exempelvis Torfolk istället för Den gamle som innehåller citronsyra och konserveringsmedel (Mathem och Linas matkasse).

• En liten bit parmesanost att snabbt riva själv istället för Arlas Gratängost (Mathem) som innehåller tre konserveringsmedel. 

• Frysta räkor istället för räkor/kräftor i lag (Coops Mataffären) som innehåller surhetsreglerande medel och ofta flera konserveringsmedel. 

• Färdigkokta bönor från exempelvis Kung Markatta hellre än Go Greens med två antioxidationsmedel (Linas matkasse).

• Vanligt ekologiskt bacon är trots allt bättre än det kalkonbacon som Framtidens mat skickade med. Den innehöll både baconarom, smakförstärkare.

• Det är inte alltid lätt att hitta genuint bröd, men många sorters bröd kan vara bättre att skicka med än det Äppelbröd från Alimenta som Linas matkasse packat med. Trots att limpan deklarerades ”fri från tillsatser” innehöll brödet ett flertal ingredienser som kännetecknar sämre industribröd: fruktos, äppelfiber, potatisflingor, vetegluten och inte minst arom.

• Även till konserverad ananas, soltorkade tomater och oliver som ingick i några av kassarna går det att hitta tillsatsfria alternativ. 


Kan påverka

Matkasseleverantörerna börjar bli så pass stora att de genom sina val och ibland genom att aktivt ställa krav, kan påverka tillverkarna. Ett exempel är Ecoviva som genom dialog fick Maxos att plocka bort det ena av två konserveringsmedel i sin hummus. (Däremot innehåller den fortfarande stabiliseringsmedel guarkärnmjöl och citronsyra). Om det är svårt att hitta alternativ går det alltid att skippa produkten och låta kunden göra det från grunden, ett sådant exempel är just hummusen. Kikärter finns färdigkokta att packa ned och tahini som också ingår har lång hållbarhet i skafferiet utan konserveringsmedel och kan därför användas mer än en vecka.


Många av recepten innehåller också buljong, som står på listan över vad kunderna förväntas ha hemma i skåpet. Buljong innehåller inte sällan smakförstärkare, ibland mer än en. I ekologiska buljonger finns nästan alltid den mildare smakförstärkaren jästextrakt. 


Ekologiskt, tillsatsfritt, enkelt, snabbt, billigt? Kunden har oftast ett val i butiken. Men som konsument har du när du handlar över nätet svårt att välja bort varan eftersom du inte får se innehållsförteckningen förrän kassarna står i köket och ska packas upp. Ingen av leverantörerna lägger ut innehållsförteckningarna på sajten så att kunden kan göra ett medvetet val.


Anna Karin Strand Nilsson

Ivar Nilsson

 


 

Annons