Hästkött har även hittats i Dafgårds egna tester, uppger Livsmedelsverket idag.
– Det är någon som försökt ta en genväg och tjäna extra pengar, säger vice vd Magnus Dafgård till Svd.

I måndags hittade tjeckiska myndigheter odeklarerat hästkött i ett av tre prov som de tagit på köttbullar som Dafgårds tillverkat åt Ikea. Nu bekräftar Dafgårds egna stickprov hästkött i en halt på mellan en och tio procent, enligt Ekot.

– De har hittat positiva prov i sin egenkontroll. Vad jag vet än så länge så handlar det om köttbullar, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, till TT.

I går uppgav Dafgårds i ett pressmeddelande att de genomfört 320 prover de senaste tre veckorna, utan att ha funnit något hästkött. De nya proven uppges dock vara tagna på produkter som producerades innan dess.

– Det som är positivt är att det handlar om några veckor gamla produkter som producerades innan hela den här historien med lasagnen med hästköttet drog igång. Sedan 19 februari har det definitivt blivit bättre, säger Karin Cerenius till Svd.

Samtidigt drar Ikea tillbaka alla köttprodukter som levereras från Dafgårds till Ikea-varuhus i 24 länder. I går drog också Lantmännen tillbaka storköksförpackningar med köttbullar, kåldolmar och oxjärpar av märket Kungsörnen, tillverkade av Dafgård.

– Detta är inte bra varken för branschen eller oss eller kunderna. Vi jobbar stenhårt på att ta reda på vad som hänt, säger Magnus Dafgård och uppger samtidigt att man har misstankar mot en i nuläget ej namngiven leverantör.

På onsdagen stoppade Dafgårds försäljningen av sex produkter under egna varumärken, bland annat köttbullar, i väntan på att prover ska göras på produkterna. Svar väntas senare i veckan.

På kvällen gick också Axfood ut med att man återkallar köttbullar av sina märken Garant och Eldorado, efter att prover visat på att delar av partierna innehållit mellan en och fem procent hästkött. De köttbullarna är tillverkade av Öresundschark i Malmö, enligt TT.

Annons