Var sjätte restaurang kan servera annat kött än vad som utlovas på menyn, enligt en undersökning som Livsmedelsverket har gjort. Dyr oxfilé eller entrecote kan i själva verket vara något annat.

I höstas avslöjade Mats-Eric Nilsson i boken Saltad nota att gästen vet väldigt lite om vad som ligger på tallriken, samtidigt som fusket med menyer och råvaror är både systematiskt och utbrett. Maten kan bestå av fabrikstillverkade halv- eller helfabrikat fulla av E-nummer samtidigt som gästen tror sig få mat lagad av riktiga kockar.

Tillsammans med 28 kommuner runt om i Sverige har Livsmedelsverket nu kontrollerat hur det ser ut med restaurangråvaran nummer ett: nötköttet.

Av 242 undersökta restauranger hittade de brister hos inte mindre än var sjätte restaurang. I åtta procent av restaurangerna fanns inte ens de styckningsdetaljer som stod på menyn i köket.

– Det är alldeles för många restauranger som inte kan redovisa att de serverar rätt kött. Risken är stor att restauranggäster har blivit lurade, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

I undersökningen har man dels tittat på om det är samma styckningsdetalj som står på menyn som också serveras på tallriken och dels om eventuellt utlovat ursprung på köttet stämmer. För att ta reda på detta har man jämfört vad som står på menyn med följesedlar, kvitton, fakturor och förpackningar.

– I bästa fall kan man säga att restaurangerna inte har uppdaterat sina menyer eller att de slarvat. I sämsta fall har de helt enkelt lurat gästerna medvetet, säger Louise Nyholm.

Livsmedelsverket uppger att de upprepade avslöjandena av matfusk under de senaste åren gör att myndigheten nu skärper kontrollen och att man planerar fler liknande undersökningar, skriver men i pressmeddelandet.


Konsumentföreningen Äkta vara driver på för att vi som konsumenter ska få veta vad maten innehåller även på krogen. Bland annat deltar vi i Sveriges konsumenters kampanj Vad är det i maten? Klartext nu!.


Läs mer:

Livsmedelsverkets pressmeddelande >>

Mängder av tillsatser i restaurangmaten >>

Så pressas priset på krogen >>

Fotografiska anger innehåll >>

Fler som skriver ut innehåll >>

2 av 3 kunde inte styrka köttursprung >>


Annons