Nyligen godkändes ett nytt stabiliseringsmedel för vin inom EU. I Äkta varas E-nummerguide har det även tillkommit ytterligare två tillsatser samt försvunnit en.

De godkända tillsatserna inom EU är en föränderlig lista. Myndigheterna kan bestämma att ta bort eller begränsa användningen av tillsatser, men också om att tillåta nya tillsatser som livsmedelsindustrin ansöker om att få använda. Därför uppdaterar Äkta vara regelbundet E-nummerguiden med denna information.

VinglasnyhetsbrevDet senaste tillskottet godkändes för bara några dagar sedan. Från den 17 augusti får kaliumpolyaspartat (E456), som framställs av L-asparaginsyra bland annat genom behandling med kaliumhydroxid, börja användas i vin. Syftet är att förhindra att kristaller av vinsten lägger sig på botten av vinflaskan. Alternativa metoder att undvika utfällningen är att filtrera vinet vid tillverkningen eller dekantera det vid servering.

Andra ämnen som har tillkommit sedan vår senaste genomgång är järntartrat (E534), framställt av isomeriserad L-tartrat och järntriklorid, som används förhindra att salt klumpar sig samt L-Leucin (E641), en aminosyra som jäses fram med hjälp av bakterier, som får används vid produktionen av sötningsmedelstabletter.

Från listan tas också en tillsats bort, montansyraestrar (E912), eftersom EU:s expertpanel vid en ny utvärdering inte kunde finna några vetenskapliga studier om ämnets säkerhet.

Läs mer om alla tillåtna tillsatser i Konsumentguiden >>

Ivar Nilsson

Läs mer:

EU-experter: sänk tillåtna halten glutamater >>

Uppdrag gransknings om vin >>

EU vill låta alkoholindustrin sköta märkningen själva >>

Vinmakarens hemliga tillsatser >>


Annons