För snart tre år sedan röstades Lättas bordsmargarin fram till "vinnare" av antipriset Årets matbluff, med en förkrossande marginal. Många tyckte helt enkelt att det var bluffigt att produkten innehöll mer palmolja än raspolja, samtidigt som det var rapsen som hela tiden lyftes fram förpackningen. Att konsumenten inte skulle notera den kritiserade palmoljan var uppenbart.

Precis efter utmärkelsen skrev företaget i ett mejl till branschtidningen Fri köpenskap att de inte höll med om konsumentkritiken och de hade några planer på att ändra produkten. Men tio månader senare ångrade de sig och minskade mängden palmolja i produkten något, så att den åtminstone innehöll mer raps.

Nu, två år senare, har de uppenbarligen insett att det inte var tillräckligt. Häromdagen meddelade de att de tar bort palmoljan helt och ersätter den med mer rapsolja, samt kokos- och solrosolja.

– Genom att ta bort palmoljan från Lätta lyssnar vi in vad våra konsumenter tycker, säger Anneli Forsman, Nordisk VD på Upfield, i ett pressmeddelande.

Den nya ingrediensförteckningen lyder så här:
Vatten, rapsolja 26%, kokosolja, solrosolja, KÄRNMJÖLK (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin D, färgämne (karotener).

– Det här visar att Årets matbluff är ett viktigt antipris. Det ger konsumenten en möjlighet att sätta ner foten. Är vi många som säger ifrån så lyssnar även de stora drakarna, säger Björn Bernhardson, Äkta varas verksamhetsledare.

Ivar Nilsson

Läs mer
Lätta ändrar efter Årets matbluff
Årets matbluff uppmärksammas internationellt
Så säger ''vinnaren'' av Årets matbluff
Margarin vinner Årets matbluff

Annons