Foto: Emma Casserlöv / Copyright: KRAV

Försäljningen av KRAV-märkt skinka ökar med ca 25 procent varje år, både i volym och försäljningsvärde, visar statistik från analysföretaget Nielsen. Varför har det då varit så svårt att få tag i KRAV-märkt julskinka? Jo, även om försäljningen av KRAV-märkta skinkor ökar kraftigt har ökningen skett från en väldigt låg nivå, och försäljningsandelen för KRAV-märkta julskinkor utgör fortfarande endast cirka en procent av den totala försäljningen.

Ökad efterfrågan
Många av butikerna har märkt av den ökade efterfrågan och på Ica Maxi i Östersund har de i år köpt in 20% mer KRAV-märkt julskinka då den sålde slut föregående år.

– Jag hoppas verkligen det kommer bli lättare att hitta KRAV-märkta skinkor i butikernas hyllor i år, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson. Tidigare år har vi varit runt i olika butiker på jakt efter nitritfri skinka men har ofta gått därifrån besvikna.


 FAKTA: NITRIT 
  • Nitrit, i form av natriumnitrit (E250), är ett konserveringsmedel som i Sverige tillsätts i de flesta julskinkor och nästan alla charkprodukter.

  • Nitrit gör att julskinkor får en rosa färg, men är ifrågasatt från flera håll ur ett hälsoperspektiv. Julskinkor utan tillsatt nitrit får en naturligt grå färg när de tillagas.

  • I EU-ekologiska produkter är det tillåtet att använda sig av nitrit.

  • KRAV däremot har hårdare regler och tillåter inte nitrit som tillsats. KRAV-märkta julskinkor är därmed alltid fria från nitrit.


KRAV listar varje år butiker som säljer KRAV-märkt julskinka. Nu har nya listan för 2021 släppts.
Titta här för att se om just din butik kommer att sälja KRAV-märkt julskinka i år >>

Relaterat innehåll


 HÅLLBARHET 

Eftersom nitrit är ett konserveringsmedel är det extra viktigt att nitritfri julskinka förvaras kallt, ha helst inte varmare än +4˚C i kylskåpet. 

Försök även att inte låta skinkan stå ute i rumstemperatur för långa stunder.

I gengäld har du en tillsatsfri, äkta julskinka!



Annons