I dag är det pepparkakans dag och vi har även i år granskat innehållet i butikernas pepparkaksutbud. Undersökningen, som genomfördes av FoodFighters, i samarbete med Äkta vara, visar att inte mycket har hänt sen i fjol.

Alla väljer att ha kvar palmoljan
Tidigare år har vi sett att flera av tillverkarna har lyssnat på den stora grupp konsumenter som vill undvika den hårt kritiserade palmoljan. Men i år har inga av de tillverkare som förra året hade palmolja i sina pepparkakor valt att stryka den från ingredienslistan.

Utvecklingen har stagnerat
Den positiva utvecklingen som vi sett sedan 2016, när Äkta vara granskade pepparkakornas innehåll för första gången sedan, är alltså bruten. För fem år sedan hade hela 90 % av de undersökta pepparkakorna palmolja i sig. Inför julen 2018 följde vi upp undersökningen och kunde glädjande nog se pepparkakorna med palmolja hade gått ner till 60 procent. Även 2020 hade användandet minskat rejält till 45%. Men nu, ett år senare, ser det alltså ungefär likadant som förra året. Siffran i dag är 41%.

Pepparkaksdegar ännu sämre
Vi har också tittat närmare på fem färdiga pepparkaksdegar. Precis som i fjol fanns en deg gjord på smör, medan resterande var gjorda på palmolja. 

– Den positiva utvecklingen har avstannat. Är det för att konsumenterna är nöjda nu? Vi tror inte det. Vi är övertygade om att många bryr sig om vad pepparkakorna faktiskt innehåller och känner sig lurade. Vi tror att människor allra helst vill ha pepparkakor bakade på klassiskt vis med riktigt smör, säger Björn Bernhardson, Äkta varas verksamhetsledare.

Bättre med certifierad palmolja?
Vissa företag använder så kallad RSPO-certifierad palmolja, som påstås vara hållbart producerad. Certifieringen har dock fått en hel del kritik från miljöorganisationer för att vara tandlös och dåligt efterlevd. Sanna Rosell Ödén på FoodFighters kommenterar:

– Att nästan alla livsmedelsproducenter i världen hävdar att deras palmolja är segregerad och certifierad är en matematisk omöjlighet. Det stärker bilden av RSPO som en tandlös märkning att gömma sig bakom. Frågan vi ställer oss är, fungerar RSPO som världens största tvättstuga för greenwashing?


Läs mer
Fler pepparkakor utan palmolja – få med smör (2020)
Här är pepparkakorna utan palmolja (2018)
Palmolja istället för smör i nästan alla pepparkakor (2016)
Pepparkakor i Livsmedelsguiden

Annons