Pepparkakor

Livsmedel, uppdaterad 14 December 2023

Knappast några pepparkakor i vanliga butiker är bakade på smör. Det spelar ingen roll hur fina förpackningarna är. Även i de som säljs i vackra plåtburkar används istället margariner bestående av blandningar av billiga vegetabiliska fetter. Ofta palmolja, men även sheaolja, rapsolja och kokosolja.

Flera gånger har Äkta vara undersökt innehållet i samtliga pepparkakor som vi hittat i vanliga livsmedelsbutiker. Läs om resultaten här: Årets pepparkaksundersökning visar... ingenting! (2021), Fler pepparkakor utan palmolja – få med smör (2020), Här är pepparkakorna utan palmolja (2018), Palmolja istället för smör i nästan alla pepparkakor (2016).

Se upp för
Smörsubstitut, emulgeringsmedel och konstgjorda aromämnen.

Leta efter
Tycker du att smör är godare än palmolja, så leta efter pepparkakor som är bakade på denna ingrediens. Det kan vara svårt att hitta, men Olof Viktors, Huså bröd och Royal biscuits är några kakor som vi känner till. Eller så kollar du på något lokalt bageri där du kan fråga om innehållet. Annars får du helt enkelt ta och baka de själv. En genväg där är färdig deg gjord på smör, se här.

Ekologiskt
Även de ekologiska kakorna är ofta bakade på palmolja, fast då ekologisk sådan., eller andra vegetabiliska fetter.

Tips
Färdig deg kan vara en bra genväg. De finns både med och utan smör, så se till att kolla ingrediensförteckningen. Och vill du inte använda bakpulver så går det faktiskt att baka utan. Kolla på receptet här >>

Annons
Livsmedel A-ö