Är det inte dags att Sverige och EU gör något åt detta?

Enligt lagstiftning så ska man deklarera innehållet i sånt man ska stoppa i våra kroppar. Det gäller ju mediciner och livsmedel. När du handlar en matvara så deklarerar producenten noga vad den har haft i produkten.

Dessa regler är självklara för att vi ska kunna göra medvetna val.

Hela tanken bygger på att, fastän jag valt att någon annan tillverkar det som jag ska äta, så ska jag som konsument ändå själv veta och kunna välja vad jag vill stoppa i mig.

Hur kan det då komma sig att det finns stora vita fläckar på denna regelkarta – områden som lagstiftaren nästan helt struntar i – där vi inte kan göra medvetna val?

Ett sådant område är s.k. "oförpackad mat", dvs mat i den manuella disken eller mat på restauranger. Denna fråga driver Äkta vara tillsammans med Sveriges Konsumenter i projektet "Vad är det i maten ? Klartext nu!" >>.

Ett annat område är alkoholhaltiga drycker. Så fort tillverkaren har mer än 1,2 % alkohol i produkten så behöver man nästan inte säga någonting alls om innehållet. Visserligen ska man för öl ange om det innehåller spannmål men eftersom i princip all öl i hela världen innehåller spannmål så blir märkningen nästan helt värdelös. På samma konstiga sätt gäller regler för vin där man ska ange om vinet innehåller sulfit, men eftersom i princip alla viner innehåller sulfit (över gränsvärdet för märkning) så är denna märkning också helt värdelös. Varför kräver inte lagstiftaren att man istället anger mängden sulfit? 

De flesta konsumenter lever i tron att öl och vin bara innehåller de klassiska ingredienserna. Få vet att massor med ämnen får tillsättas och nästan inga av dessa behöver tillverkaren deklarera.

Har du förresten tänkt på, att förr så smakade samma vin olika från år till år? Nu jobbar många tillverkaren istället enligt en specifikation. Man ser till att vinet smakar lika varje år, ungefär som McDonald’s hamburgare. Tillverkaren följer specifikationen genom att manipulera vinet med tillsatser. Samtidigt som vi ska fortsätta att tro att det bara är naturligt jäst druvmust från den soliga vingården i flaskan.Casas-patronales-rose-cab-sauv-merlot-bib_liten

I gårdagens Kalla fakta visades med tydlighet hur förda bakom ljuset vi konsumenter är. I tv4 Nyhetsmorgon i morse sa vinimportören Martin Horwitz att ”Jag kan beklaga att det inte finns innehållsdeklarationer på vin” och naturvinimportören Rudolf Sillén tillade att man inte ens får sätta ut innehållet på etiketten.
Hur knasigt får det vara? Mat och dryck som vi köper förpackat i butiken ska noga innehållsdeklareras men innehåller produkten över 1,2% alkohol så får vi nästan inget veta om innehållet. Hur ska vi konsumenter då kunna göra medvetna val?

Lite framtidshopp tändes dock när minister Eskil Erlandsson igår i tv4 Nyheterna sa: ”Jag vill att vi ska ha en ingrediensförteckning också vad beträffar vin.”

 


/Björn Bernhardson


Klipp:

Se Kalla fakta 24/11-13:

Se Eskil Erlandsson i Nyheternas inslag 24/11-13:

Se Nyhetsmorgon 25/11-13:Annons