Marsipanen är inte alltid full av mandlar. Den kan vara utblandad med billiga aprikoskärnor.


Godis och andra bakverk mer marsipan är vanligt bland julens sötsaker. Så även i Danmark. Där har konsumentprogrammet Madmagasinet Bitz & Frisk nyligen tittat närmare på vad den egentligen innehåller.


Där, liksom i Sverige, finns nämligen inte några krav på hur mycket mandel som massan måste innehålla och halten kan varierar från över 60 procent ner till endast 15 procent i så kallad bakmarsipan (bagemarcipan), enligt programmet. En del av mandeln har istället ersatts med avbittrade aprikoskärnor, som är billigare och har sämre smak. Dessutom tillsätter man ofta mer socker.


Därför måste man granska ingrediensförteckningen för att avgöra kvaliteten. Ju mer mandel, desto bättre kvalitet. I Tyskland kallas marsipan som innehåller aprikoskärnor istället för persipan.


 Det är ett annorlunda uttryck, men det signalerar ju i själva verket att det är aprikoskärnor i, istället för mandlar. Aprikoskärnor har en annan smak och är en billigare råvara, och därmed blir det också en sämre kvalitetsprodukt, säger Camilla Udsen från konsumentföreningen Forbrugerrådet TÆNK i programmet.


I Sverige verkar det inte vara så vanligt med aprikoskärnor i ren marsipan, även om mandelhalten oftast ligger runt 25 procent, men i färdiga marsipanprodukter är det lättare att hitta. Ett exempel är i Anthon bergs chokladöverdragna Marsipanbröd.


Är du sugen på att träna på din danska? Se hela programmet, så får du också veta vad de små groparna som ibland finns i sötmandlar egentligen kommer ifrån. Du hittar det här >>


Äkta vara har tidigare skrivit om hur lite mandel det är i mandelmassa. Läs artiklarna här:

Bulle med "exklusiv" fyllning >>

Semla med sockergegga? >>

Svar på tal om semlor >>

Nödrop i semlornas tid >>


Annons