Nästan hälften av svenskarna uppger att de skulle vilja köpa nitritfri julskinka, enligt undersökning.

Idag kan julskinkor utan konserveringsmedlet nitrit vara svåra att hitta. Men trots den skrala tillgången verkar efterfrågan vara stor. I en konsumentundersökning* som Krav har låtit göra uppger hela 48 procent att de skulle vilja köpa en nitrifri, Krav-märkt och naturligt gråare julskinka, istället för en rosa skinka med tillsatt nitrit.

Utan nitrit blir skinkan nämligen mindre rosa i färgen (se faktaruta). Endast 23 procent vill hellre köpa den rosa nitritskinkan medan 29 procent svarar att det inte spelar någon roll.

I Krav-märkta produkter, till skillnad från i EU-ekologiska, får nitrit inte användas. Därför är endast en liten del av de ekologiska skinkorna Krav-märkta. Även reglerna för djurvälfärden är striktare hos Krav.

Här är en lista över tillverkare och butiker som säljer Krav-märkt julskinka >>

Det går också att hitta nitritfria skinkor som varken är Krav-märkta eller ekologiska.

* Undersökningen gjordes av marknadsundersökningsföretaget Yougov den 1-2 november 2018. 1 007 personer besvarade frågan.


FAKTA: Nitrit
  • Matindustrin menar att nitrit används för att skydda oss mot farlig botulism. Det är dock bara en del av sanningen. Mot botulinumbakterien finns faktiskt flera andra effektiva motmedel, som vanligt salt, kall förvaring, lågt ph, rökning och låg vattenhalt.
  • Tillsatsen används ibland också för att ge produkterna längre hållbarhet, men ett av de viktigaste skälen är att den färgar köttet attraktivt rosa, förändrar dess smak och gör att man kan pumpa i mer billigt vatten. Dessa saker talar industrin dock ofta tyst om.
  • Det finns dessutom misstankar om att charkprodukter med nitrit i kan vara skadliga, eftersom det kan bildas cancerframkallande ämnen.


Ivar Nilsson

Läs mer

Sänkt kyltemperatur skulle möjliggöra mer nitritfritt >>

Svensk handel motarbetar nitritfritt – slår mot Krav-märkt >>

Skydda oss med – eller mot – nitrit? >>

Ingen nitrit i fiskprodukter – trots botulismrisk >>

Byt linje för kundernas, grisarnas och era varumärkens skull! >>
Kampanjsida: Industrins nitritbluff >>


Annons