Tidningen Ekologiskt lantbruk har i senaste numret granskat den svenska handelns negativa inställning till nitrit under vinjetten"Nitritbluffen". Här ger chefredaktör Niclas Åkeson sin syn på inställningen, i en text som vi har fått låna från tidningen.


Läs också:

Skydda oss med – eller mot – nitrit?

Svensk handel negativ till nitritfritt

Ica och Coop hävdar att de har ett större ansvar för vad de stoppar i sina EMV-förpackningar än för annan mat i butiken. Chark utan nitrit säljer man inte under eget varumärke för att skydda kunderna från en potentiellt dödlig bakterie. Bakom den ståndpunkten döljer sig en blandning av dubbelmoral och skräckpropaganda. Låt oss börja med det senare.

Under mycket ovanliga och konstlade förhållanden kan den farliga bakterien botulinum växa till i kött och chark. (Risken är dock betydligt större i vissa andra livsmedel). Med nitrit i produkterna elimineras denna risk. Men i Danmark har man sålt nitritfri chark i många år utan problem. Samma gäller parmaskinkan, också nitritfri sedan ett kvartssekel.  

Att handeln skräms beror på att nitrit bland annat också ger möjlighet att hålla upp vattenhalten i produkterna utan att hållbarheten försämras. Mer vatten och mindre kött i korven och helst med Krav-märket på, det är sådant som handelns omsorg egentligen handlar om. Att nitrit i maten misstänks öka risken för cancer kommuniceras inte i sammanhanget, men det vet både pålästa konsumenter och danska myndigheter.

Dubbelmoral? Om man kan dö av att äta charkprodukter utan nitrit, varför säljer handeln då dansk ekobacon från Tulip utan nitrit? Är det mera okej att ha ihjäl en kund om den dödliga dosen överlämnas i ett Tulip-paket än ett Ica- eller Coop-stämplat? Självklart inte. Att man säljer Tulip-bacon och andra nitritfria charkvaror beror naturligtvis på att man vet att risken för botulism i charkprodukter är närmast obefintlig.

Genom sitt nej till nitritfri chark pressar handeln leverantörerna att lobba för att få bort Kravs nitritförbud. I höstas stod Krav emot trycket och behöll förbudet. Det var rätt, dels ur ett hälsoperspektiv, men också för att konsumenter förväntar sig ett minimum av tillsatser i Krav-märkt mat. Med ett ja till nitrit i Krav-mat hade svekdebatten kommit som ett brev på posten och kunnat skada Kravs trovärdighet grundligt. Det hade drabbat alla som lever av att konsumenter litar på Krav och betalar extra för produkterna.

Så kära handel, ni har en del att förklara. Importmat ges nu spelrum att exploatera svenska konsumenters efterfrågan på nitritfri chark. Det sker i era hyllor där ni samtidigt nekar svensk Krav-chark utan nitrit tillträde i era EMV-sortiment. Tänk ett varv till. Utveckla nitritfria sortiment, sätt Kravs märke på och sälj, sälj, sälj. Det är att ta ansvar för konsumenternas hälsa, grisarnas möjlighet att böka och på sikt också era egna varumärken.

Niclas Åkeson


Niclas Åkeson är chefredaktör för tidningen Ekologiskt lantbruk, som är medlemstidning för föreningen Ekologiska Lantbrukarna.


Läs mer

Svensk handel motarbetar nitritfritt – slår mot Krav-märkt >>

Skydda oss med – eller mot – nitrit? >>

Botulism? Inte i Finland >>

WHO: ''Chark är cancerframkallande'' >>

Fortsatt nitritförbud i Krav-märkt >>

Krav vill tillåta ifrågasatt nitrittillsats >>

Falukorv utan tillsatser – inte tillåtet >>


Annons