I vårt södra grannland kan man göra säkra charkprodukter utan nitrit. Men den svenska dagligvaruhandeln är ändå negativ till att ta fram sådana produkter, för att de är för osäkra. Detta trots att de själva är medlemmar i Krav, som inte tillåter nitrit. Ståndpunkten har dessutom lett till ekonomiska bekymmer för uppfödarna av Krav-grisar, enligt tidningen Ekologiskt lantbruk.


Läs också: Skydda oss med – eller mot – nitrit?

Både Coop och Ica hävdar att charkprodukter utan konserveringsmedlet nitrit inte är tillräckligt säkra eller hållbara för att de ska vilja sätta sitt namn på dem. Samtidigt säljs det numera nitritfritt ekologiskt bacon från det danska storföretaget Tulip i kedjornas butiker, bland annat i Coops nätbutik. Om de nu kan sälja dessa produkter, varför kan de inte erbjuda liknande produkter under eget varumärke?

Hänvisar till säkerheten

– Det handlar om produktsäkerhet. Vi har ett större ansvar för våra egna märkesvaror, och det omfattar bland annat matsäkerhet. Nitrit bidrar till längre hållbarhet och har egenskaper som hämmar tillväxt av flera oönskade bakterier, säger Icas kvalitetschef Lena Sparring till Ekologiskt lantbruk.

På ett liknande sätt resonerar Coop:

– När det gäller egna varumärken är det vi som ytterst ansvarar för livsmedelssäkerheten, säger Majsan Pense, kategorichef för kött och chark.

Dessutom hänvisar de båda till Livsmedelsverkets inställning.

– Livsmedelsverkets bedömning spelar stor roll. Vi har tolkat det som att Livsmedelsverket tycker att nitrit behövs, säger Lena Sparring.

När tidningen hör av sig till myndigheten svarar de dock att de inte alls har några sådana riktlinjer eller rekommendationer om att nitrit skulle vara nödvändigt i charkprodukter.

Problem för Krav-bönder

Förutom att branschens inställning kraftigt reducerar utbudet av nitritfria produkter har den även satt uppfödarna av Krav-grisar i en svår sits, enligt grisuppfödarna i föreningen Jord på trynet som också intervjuas.

I Krav-märkta produkter tillåts nämligen inte nitrit, till skillnad från i andra ekologiska produkter. Samtidigt har Krav hårdare regler än EU-ekologiskt också vad gäller djurhållningen, bland annat tillgången till utevistelse och möjligheten för grisarna att böka.

Men denna dyrare hantering får de bara betalt för när köttet säljs färskt till konsumenten, eftersom konsumenter är beredda att betala mer för Krav-märkt. Större delen av köttet används dock till bacon, korv eller skinka och då är det EU-lövet och inte Krav-märket som sitter på, eftersom så gott som alla tillverkare propsar på att använda nitrit. Resultatet för bönderna blir att de då får lägre ersättning för köttet.

Läs mer i detta inlägg av Ekologiskt lantbruks chefredaktör Niclas Åkeson i vår gästblogg.

Krav-medlemmar motarbetar Krav-märkt

En intressant aspekt är dessutom att både Ica och Coop, tillsammans med bland annat Hemköp och Scan, är medlemmar i Krav. De är tillsammans med drygt 20 andra företag och organisation med och fattar beslut om hur föreningen ska drivas.

– Det är minst sagt märkligt att de motarbetar den märkning som de själva är med och driver. Man kan ju tycka att just dessa företag borde vara de som tog täten och tog fram Krav-märkta och nitritfria alternativ, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.


FAKTA: Skillnad på ekologiskt och ekologiskt
  • Alla Krav-märkta produkter är ekologiska, men alla ekologiska produkter är inte Krav-märkta. Grunden för all ekologisk produktion är EU-lagstiftningen. Krav har dock hårdare regler på flera områden, bland annat högre krav på djurvälfärd och några färre tillåtna tillsatser, bland annat nitrit.


Ivar Nilsson

Läs mer

Skydda oss med – eller mot – nitrit? >>

GÄSTBLOGGEN: Byt linje för kundernas, grisarnas och era varumärkens skull! >>

Botulism? Inte i Finland >>

WHO: ''Chark är cancerframkallande'' >>

Fortsatt nitritförbud i Krav-märkt >>

Krav vill tillåta ifrågasatt nitrittillsats >>

Falukorv utan tillsatser – inte tillåtet >>


Annons