De brittiska producenter som använder sig av de omstridda azofärgämnena sätts nu under ökad press, om än på frivillig väg. Den brittiska regeringen har nämligen ställt sig bakom  livsmedelsverkets, FSA:s, mål att tillsatserna ska vara borta i slutet av 2009. Annars får tillverkarna påhälsning av FSA enligt The Food Magazine.

Azofärgämnen kan orsaka hyperaktivitet hos barn enligt den sk Southhamptonstudien som presenterades förra. I Sverige var de tidigare förbjudna med vissa undantag, men i samband med Sveriges EU-inträde tilläts de igen.

Pressen ökar också på andra länder, eftersom EU år 2010 väntas kräva varningstexter på förpackningar, vilket borde vara dödsstöten för dessa livsmedel. Vem vill köpa en vara med texten "may have an adverse effect on activity and attention in children."

De färgämnen som det handlar om är E102, E104, E110, E122, E124 och E129. I studien ingick även konserveringsmedlet E211, men det omfattas inte av den brittiska bannlysningen.

Det svenska livsmedelsverket ställde sig i våras avvaktande till studien. Det var oklart hur kopplingen till hyperaktivitet egentligen såg ut. Dessutom ansåg man att intaget i Sverige inte var så stort. Det fanns ingen anledning att införa ett förbud, meddelades det.

Azofärgämnen finns i huvudsak i smågodis och läsk, något som just barn får i sig en del av.
När det gäller hygieniska frågor har det svenska livsmedelsverket försiktigheten som ledstjärna. Så verkar det inte vara när det gäller tillsatser.

/Anna Karin Strand Nilsson


Läs mer E 102>>
E 104>>
E 110>>
E 122>>
E 124>>
E 129>>Annons