Det väntade förbudet, som Äkta vara rapporterade om i höstas, är nu klubbat och färgämnet titandioxid (E171) är inte längre tillåtet som tillsats i livsmedel inom EU. Förbudet gäller även för kosttillskott men inte för läkemedel. 

Under en övergångsperiod får företag dock fortsätta tillverka produkter med ämnet. Fram till 7 augusti i år får livsmedelsprodukter med titandioxid tillverkas och släppas på marknaden.

Beslutet togs redan i höstas av EU-kommissionen och medlemsstaterna. Men eftersom förslaget även krävde godkännande i EU-parlamentet och av Europeiska rådet, har det dröjt tills nu.

Ny säkerhetsbedömning gjordes i våras
Tillsatsen har tidigare varit godkänd men under våren 2021 kom EU:s expertpanel med en ny säkerhetsutvärdering av färgämnet, efter att ämnet förbjudits i Frankrike. Utvärderingen kom fram till att titandioxid inte längre är säkert att använda i livsmedel, vilket Äkta vara har skrivit om här.

Enligt den nya bedömningen kan det inte uteslutas att ämnet kan skada kromosomer och orsaka mutationer. Godkännandet av tillsatsen har nu därför tagits bort.

”Maten ska vara säker att äta och det är bra att EU nu följer upp den nya bedömningen av titandioxid och drar in godkännandet”, säger Sofia Ardell, chef för avdelning EU-samordning och export vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läkemedel får fortsatt innehålla E171
Titandioxid används även i läkemedel, men förbudet gäller alltså bara livsmedel. Ämnet får därför fortsätta användas i en rad olika tabletter. EU-kommisionen skriver att en ny utvärdering om titandioxid i läkemedel ska göras om tre år. 


FAKTA: Titandioxid
  • Titandioxid (E171) används för att färga livsmedel vita, men även som ett slags "grundfärg" för att få ge andra färgämnen en klarare färg.
  • Det används bland annat i godis, tuggummi, bakverk och kosttillskott.
  • I en undersökning av lösgodis, som konsumenttidningen Råd & Rön gjorde 2020, fanns tillsatsen i sju procent av 298 undersökta sorter.
  • Ämnet består delvis av mycket små partiklar, så kallade nanopartiklar. Djurstudier har bland annat visat att dessa kan tränga igenom tarmväggen och in i kroppens celler. Där kan de bland annat störa matsmältningen, skada kromosomerna och orsaka genetiska skador på DNA:t. Det senare misstänks i förlängningen kunna ge upphov till mutationer och i värsta fall cancer.

Daniella Bergman

Läs mer
E171 föreslås förbjudas nästa år
Färgämne inte längre säkert – kan förbjudas
Förbjudet i Frankrike – vanligt i lösgodis
Frankrike förbjuder färgämne – kan inte garantera säkerheten
E-nummerguiden: Titandioxid

Annons