En dröm
Jag har länge funderat över en konstig grej.
Jag gillar att ha leverpastej på frukostmackan ibland, men när jag går till affären så hittar jag inte en enda tillsatsfri eller ens bara nitritfri sort.

Inte heller finns det någon KRAV-märkt pastej. Krav tillåter ju inte nitrit, så alla ekologiska sorter är istället EU-ekologiska.

Många andra varugrupper har ju under senare år sett fler och fler tillskott av både tillsatsfria och Krav-ekologiska alternativ. Men inom chark, och leverpastej i synnerhet, händer nästan inget. Producenterna menar att vi riskerar att smittas av botulism om de tar bort konserveringsmedlet nitrit. Istället verkar det dock mer handla om att produkterna ska bli vackert rosa, vara billiga att tillverka och ha lång hållbarhet. Ett sätt att lösa en del av detta är att helt enkelt frysa den. Enligt recepten i kokböckerna går ju pastej utmärkt att stoppa i frysen.

Jag fantiserar
– "Tänk om man i butiken kunde köpa ett sexpack med små leverpastejsbyttor, som enkelt kan tas fram och tinas en och en. Så när man på kvällen tänker på morgonens frukost tar man ut och river av en liten bytta och lägger i kylen där den under natten tinar, för att på morgonen avnjutas på mackan.”

Det skulle till och med kunna vara så att de olika byttorna i samma paket skiljer sig åt – den ena kanske är toppad med lingon, en annan med hackad saltgurka. Eller att den ena är gjord på grislever och den andra kycklinglever. Möjligheterna är förstås många.

Är producenterna rädda?
Jag tycker det är konstigt att ingen tillverkare verkar ha provat denna idé. Är de rädda för att konsumenterna inte fattar att de ska gå till frysdisken för att hämta leverpastejen? Eller vill de helt enkelt inte göra pastej utan nitrit?

Push till pull
Om vi konsumenter vill att industrin ska förändra sina produkter så måste vi börja efterfråga alternativen, annars kör de bara på i gamla hjulspår.

Vi behöver gå från en "push"-marknad där producenter bestämmer vad vi ska köpa, till en "pull"-marknad där det är konsumenternas efterfrågan som styr utbudet. Hur kan vi kanalisera goda konsumentidéer så att utbudet blir efterfrågedrivet?

En utmaning
Vilken producent vill anta utmaningen att bli först med en tillsatsfri leverpastej?

...tillsvidare får jag väl göra pastejen själv.

Björn Bernhardson

verksamhetsledare Äkta vara

P.S.
En ännu djärvare tanke vore om det fanns halvfabrikat bake-off-leverpastej?!! Typ du köper ett fyrpackstråg i folie med färdig pastejsmet. Du hittar den i frysen. När du känner för leverpastej så river du av en folieform och ställer i ett vattenbad i ugnen när du lagar kvällsmat, sen svalnar den när du slöar framför teven. Perfekt på frukostmackan nästa morgon.

Fler artiklar om nitritfri chark:

Svensk handel motarbetar nitritfritt – slår mot Krav-märkt >>

Skydda oss med – eller mot – nitrit? >>

Ingen nitrit i fiskprodukter – trots botulismrisk >>

Gästblogg: Byt linje för kundernas, grisarnas och era varumärkens skull! >>
Kampanjsida: Industrins nitritbluff >>


Annons