Restaurangkedjan Zócalo har börjat deklarera ingredienserna i maten efter att ägaren läst om matfusket i boken Saltad nota.

Äkta vara har tidigare berättat om restauranger som har börjat tala om för gästerna vad maten innehåller. På Fotografiskas restaurang har man pärmar med alla ingrediensförteckningar och på kedjan Vapiano har man tryckt upp broschyrer (som visserligen gästen måste fråga efter).

Den isländska taco-kedjan Zócalo (tidigare Serrano), med åtta restauranger i Stockholm och Uppsala, går lite längre. Efter att ägaren Einar Örn Einarsson läst Mats-Eric Nilsson bok Saltad nota, och förfasats över avslöjandena om fusk, tillsatser och hur gästen förs bakom ljuset, föddes idén till uppropet "Ärlig lunch".

På kedjans hemsida liksom i ett häfte vid disken finns ingredienserna i all mat som serveras lätt tillgänglig för den nyfikne att ta del av innan beställningen. Och vill man hellre ta en titt medan man äter eller när man har kommit hem skrivs ingrediensförteckningarna även ut på kvittot.

– Alla restauranger hävdar att de har "bästa möjliga råvaror", men det betyder ingenting längre. Alla säger att de har det, även när det inte är så. Det finns många fantastiska restauranger i Stockholm, men det är många fler som inte gör det så bra, säger han i en intervju med Allt om Stockholm.

Men även om de är öppna med informationen är maten inte helt tillsatsfri. Deras tortillas är ett exempel.

– Vi köper färdiga tortillas, och de transporteras ganska långt och de har lite förtjockningsmedel och liknande som vi inte skulle vilja ha. Men vi visar upp det för kunden så att det blir tydligt. Då blir det samtidigt en utmaning för oss att försöka förbättra de här grejerna hela tiden, säger han.

Nu hoppas han att fler restauranger ska följa efter och vara öppna med vad deras mat innehåller.


Läs mer om uppropet "Ärlig lunch" >>

Se Zócalos ingrediensförteckningar här >>


Fler artiklar om maten på krogen:
SLV: Utbrett köttfusk på krogen >>
Så pressas priset på krogen >>
Fler som skriver ut innehåll >>
Tillsatskyckling till Sverige >>
Fotografiska anger innehåll >>
Tillsatsfritt på menyn >>
Tillsatsfria rätter på Arlanda >>
Vapiano tar bort E-nummer >>
Mängder av tillsatser i restaurangmaten >>
Läs om kampanjen "Vad är det i maten? Klartext NU" som Äkta vara är med och driver >>
Annons