I morgon kan ett steg mot ingrediensförteckning på alkoholdrycker tas då EU:s utskott för Miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) ska rösta om en ny alkoholstrategi.

Vinflaska och ölburkAlkoholstrategin syftar framförallt till att minska alkoholrelaterade skador, men uppmanar också EU-kommissionen att omedelbart utarbeta en rapport som utvärderar en framtida märkning med ingrediens- och näringsdeklaration även på alkoholdrycker. En sådan rapport skulle egentligen ha tagits fram redan i december förra året. Om förslaget antas i utskottet väntar ytterligare en omröstning i parlamentet.


Det finns dock ett visst motstånd mot innehållsdeklarationer på den politiska högerkanten i parlamentet, där man vill ta bort eller ändra delarna som gäller innehållsdeklaration. Äkta vara har därför skickat brev till några svenska parlamentariker på denna kant för att berätta varför vi tycker att dessa delar av är viktiga:

 

 • Marit Paulsen (F), eftersom hon är ersättare i det aktuella utskottet.
 • Anna Maria Corazza Bildt, eftersom hon engagerat sig mot matfusk (och även vinfusk) samtidigt som hon sitter i den största partigruppen EPP (liberalkonservativt och kristdemokratiskt).
 • Lars Adaktusson (KD), som även han sitter i EPP.

 

I brevet skriver vi bland annat:


"Vi tycker att dagens undantag från ingrediensdeklaration för drycker med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent är både orimligt och ologiskt. Konsumenten har rätt att veta vad alla andra livsmedel som de köper innehåller. Dessa regler borde gälla även alkoholdrycker.


Utan en fullständig ingrediensdeklaration saknar vi möjligheten att göra ett informerat val. Rätten till information och möjligheten att välja utifrån denna är ju dessutom själva grundvalen för EU:s livsmedelspolitik.


Behoven hos den som är allergisk mot någon av de vanligaste allergenerna tillgodoses delvis med nuvarande lagstiftning, men inte behoven hos den som är vegan, den som är allergisk mot något annat än de 14 ämnen som idag måste märkas ut, den som söker en viss kvalitet, den som vill undvika ingredienser av hälsomässiga skäl, den som vill kunna jämföra två produkter inom samma produktkategori eller den som helt enkelt är nyfiken på vad en flaska innehåller och vad man därmed kan förvänta sig av den när man köper den.

 

    • Består cidern av endast jäst äppelmust eller har den ungefär samma ingredienser som PET-flaskorna på läskhyllan?
    • Kommer vinets eftersträvansvärda strävhet från en omsorgsfull maceration av druvornas skal eller har man tillsatt den i pulverform?
    • Kommer dess "unika terroir" från den sagda vingården eller huvudsakligen från smakdesignad industrijäst?
    • Har hallonvodkan smaksatts med riktiga bär eller är det bara syntetiska färg- och aromämnen?
    • Vad innehåller egentligen en ägglikör?
    • Innehåller ölburken konserveringsmedel?


Varför detta ska hållas hemligt för den som köper produkten tycker vi på konsumentföreningen Äkta vara är helt obegripligt och fullkomligt oacceptabelt. Håller du inte med?"


Läs mer:

Stoppades efter hög halt av tillsats >>

Vi har dukat bordet – du avgör >>

Fel om ingrediensförteckningar på öl >>

Säg vad det är i ölet! *Namninsamling* >>

Hur tänkte ni nu EU? >>

EU-parlamentariker vill ha vinmärkning >>

Vinmakarens hemliga tillsatser >>

Vad innehåller vinet? Inte vet jag! >>

Glöggens dolda tillsatser >>

Vin med pulvertannin >>


Annons