Ansträngningarna för att få till en obligatorisk innehållsdeklaration för alkoholdrycker inom EU går vidare. Förra veckans omröstning i parlamentsutskottet gav bifall till motionen.


Omröstningen om en resolution för en ny alkoholstrategi i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet slutade med 63 röster för och 4 emot. En ledamot avstod. Nu går förslaget vidare till omröstning i hela parlamentet, vilken kommer att ske i slutet av april.


I slutändan är det dock EU-kommissionen som fattar beslut, men Europaparlamentet kan genom en resolution skicka en tydlig signal om vad medlemsländerna vill.


Den föreslagna resolutionen uppmanar kommissionen att dels ta fram en ny strategi för hur man ska motverka alkoholskadorna i samhället, men också att utreda förutsättningarna för att kunna ge konsumenterna bättre information om ingredienser och näring i alkoholdrycker.


Samtidigt har branschorganisationen för Europas bryggerier gått ut och deklarerat att de stödjer en obligatorisk märkning. De har också tagit ett initiativ till att verka för att de europeiska bryggerierna på frivillig basis ska ange ingredienser och näringsinnehåll, i linje med de som gäller för alkoholfri öl, direkt på förpackningen eller på bryggeriets hemsida. Äkta vara har tidigare föreslagit ett sådant branschinitiativ i väntan på en eventuell regeländring inom unionen. Bland annat startade vi en namninsamling.


En marknadsundersökning som organisationen låtit göra på 5 395 personer i sex olika EU-länder visar också att konsumentintresset för en sådan märkning är stort. Tre av fyra svarade att de vill se samma regler för ingrediensdeklaration på alkoholdrycker, som för övriga livsmedel.


Läs mer:

EU-utskott röstar om alkoholmärkning >>

Stoppades efter hög halt av tillsats >>

Vi har dukat bordet – du avgör >>

Fel om ingrediensförteckningar på öl >>

Säg vad det är i ölet! *Namninsamling* >>

Hur tänkte ni nu EU? >>

EU-parlamentariker vill ha vinmärkning >>

Vinmakarens hemliga tillsatser >>

Vad innehåller vinet? Inte vet jag! >>

Glöggens dolda tillsatser >>

Vin med pulvertannin >>


Annons