EU-kommissionen överväger att sänka de tillåtna halterna av nitriter och nitrater (E249-E252) i köttprodukter, skriver den ansvarige kommissionären.

 

Nitriter och nitrater används idag som konserveringsmedel i en stor del av alla charkprodukter, i synnerhet natriumnitrit (E250). Industrin och i viss mån myndigheterna har länge menat att det är för att skydda oss mot botulism. Detta har dock visat sig vara ett tunt argument, vilket Äkta vara har skrivit om bland annat här.

Tidigare i somras togs detta upp av två franska EU-parlamentariker, från partigrupperna S&D och G/EFA, i en fråga till den ansvarige EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis.

– Forskare har varnat oss för den indirekt cancerframkallande beskaffenheten hos tillsatta nitriter och nitrater sedan 1970-talet. Dessa tillsatser, i synnerhet natriumnitrit och kaliumnitrat, tillsätts i fläskprodukter för att påskynda tillverkningsprocessen och ge dem en rosa färg. Nitrater och nitriter är inte direkt cancerframkallande, men i kontakt med kött bildar kväveoxiden, som finns i dessa tillsatser, cancerframkallande substanser som ökar risken för att konsumenten ska utveckla tarmcancer, skriver de.

De menar att kommissionens egen utredning från januari 2016 visar att det går att tillverka säkra köttprodukter utan nitrit, men att producenterna är emot detta.

– Argumentet att användningen av dessa tillsatser skyddar mot botulism saknar grund: goda hygienförhållanden ger fullgott skydd.

De undrar därför om kommissionen kommer att ta bort nitrit från listan över godkända tillsatser. Och nu har hälsokommissionär Andriukaitis svarat.

Han menar att den europeiska livsmedelsmyndighetens utredning visar att det fastställda acceptabla dagliga intaget av nitrit är tillräckligt för att skydda konsumenten och att något generellt förbud därför inte kommer att införas. Men han öppnar samtidigt för att sänka de tillåtna halterna för att minska exponeringen.

– Trots det överväger kommissionen, efter diskussioner med medlemsstaterna, att se över godkännandet för E249-E252 för att minska användningen och sänka de tillåtna halterna så långt det är möjligt, skriver han i sitt svar.

Nu återstår att se vad det betyder i praktiken.

Ivar Nilsson

Läs mer

Skydda oss med – eller mot – nitrit? >>

Svensk handel motarbetar nitritfritt – slår mot Krav-märkt >>

GÄSTBLOGGEN: Byt linje för kundernas, grisarnas och era varumärkens skull! >>

Botulism? Inte i Finland >>

WHO: ''Chark är cancerframkallande'' >>

Fortsatt nitritförbud i Krav-märkt >>

Krav vill tillåta ifrågasatt nitrittillsats >>

Falukorv utan tillsatser – inte tillåtet >>


Annons