Att tänka på: 

  • Kvalitet istället för kvantitet
    Dra ner på "mycket"! Av flera skäl. Inte minst för att minska matsvinnet. Fundera istället på vad som är viktigast. Satsa på det du eller ni verkligen förknippar med jul och som du eller ni gör riktigt bra. 
  • Hemlagat vs industrilagat
    Satsa på hemlagat, i synnerhet sånt du gör bättre själv än när industrin lagar.
  • Se upp i butiken!
    Kolla ingrediensförteckningen på produkter du handlar. I synnerhet på sånt du köper för första gången eller väldigt sällan. Förpackningar kan vara vilseledande och samma produkt kan ha ändrats sen du såg den förra året.
  • Läs på
    Kolla våra guider om Julens tillsatser >> och vad som är i säsong >>

Tips och inspiration kring olika rätter/råvaror:

BrysselkålEn riktig höjdare ugnsrostad eller stekt, gärna blandat med något sött eller salt. Har du förresten testat flowersprouts? Eller brysselkålsblomma på svenska. En vacker korsning mellan brysselkål och grönkål med gröna och lila blad. Den har en lätt nötig smak och passar, hastigt tillagad, perfekt i en ljummen julsallad!
Läs mer om brysselkål >>
ChokladOfta innehåller choklad emulgeringsmedlet lecitin, aromer och olika industriella utfyllnadsmedel. Främst mörk choklad, men även vissa sorters mjölkchoklad. Vänd på förpackningen och läs!
Några tips på tillverkare som gör kvalitetschoklad är Malmö chokladfabrik och Kakaobolaget/Österlenchoklad, den senare med egen tillverkning "bean to bar".
Läs mer om choklad >>
FruktDet finns ett skäl att just apelsiner och äpplen är vanliga i julsammanhang. Apelsiner, som odlas runt medelhavet, skördas nämligen nu och det finns gott som svenska äpplen i butikerna.
Fler frukttips hittar du i Säsongsguiden >>
Läs mer om apelsiner >>
GlöggVad glöggen innehåller är svårt att veta, eftersom de fortfarande saknar ingrediensförteckningar (något som de dock kommer bli ändring på till nästa år). Tittar man på alkoholfri glögg, där ingredienserna måste framgå, så innehåller de i nästan alltid tillsatser, ofta konserveringsmedel och citronsyra, samt aromer. Ett alternativ är förstås att smaksätta vinet själv. Eller varför inte göra en äppelvariant? Vi passar därför på att tipsa om Ä-märkt must från Halfvede Musteri, Norrtelje Musteri eller Villa Bergliden eller La Ribaudes Jus de pomme eller cider. Kan också spetsas med en god sprit.
HasselnötterKanske den juligaste nöten av alla? De är dock godast färska. Oskalade håller det sig längst, medan färdighackade nötter ofta är tråkiga direkt ut påsen.
Läs mer om hasselnötter >>
Janssons frestelseDra ner på tillsatser och industriella ingredienser genom att göra egen. Helt utan tillsatser går det dock inte, eftersom ansjovis alltid innehåller konserveringsmedel. Ett alternativ är att ta samma kryddor som i ansjovisinläggningen och smaksätta grädde och eventuell mjölk med dessa genom att sjuda dem i tio minuter, innan blandningen hälls över potatis och övriga ingredienser. Lämpliga kryddor kan vara lagerblad, mald kryddpeppar, mald kryddnejlika, mald ingefära och mald vitpeppar.
JulmustNästan all julmust kommer från samma essens. Men det finns undantag, t.ex. Ä-märkta Törsts "Real Julmust"
Läs mer om julmust >>
JulskinkaNitritfri julskinka finns att köpa lite här och var. Bland annat finns det Ä-märkt julskinka från Gröna Gårdar, Melins och Franzéns Charkuterier och VAK. Det finns dock fler tillverkare, huvudsakligen mindre och lokala. Några säljer till och med vildsvinskinka. Läs mer om julskinka här och hur man hittar nitritfritt här
KorvarDet finns flera tillverkare av nitritfria prinskorv. Här är en lista med Ä-märkta tillverkare: Franzéns Charkuterier, Gröna Gårdar, Korvhantverk, Melins och Resta Gård.
Vad gäller julkorv finns det bara en Ä-märkt variant: Resta Gård.
KöttbullarVisst är väl hemgjorda köttbullar godast? Man kan ju dessutom välja själv vad de ska innehålla. Varför inte prova att göra dem på älg- och vildsvinsfärs? För den som vill skippa köttet har Gårdsfisk förvånansvärt köttiga köttbullar gjorda på den landodlade fisken Clarias.
Läs mer om köttbullar >>
PepparkakorFärdiga pepparkakor är ofta bakade med den kritiserade palmoljan, även om några tillverkare har ersatt palmoljan med andra vegetabiliska oljor de senaste åren. Den traditionella ingrediensen, smör, är dock fortfarande mycket ovanligt. Den som vill ha sådana pepparkakor får ofta baka själv. Här passar vi på att tipsa om att det finns bra färdig deg som är gjord på smör. För den som är i behov av en liten genväg.
Läs mer om pepparkakor >>
RisgrynsgrötOm du inte gör din egen utan köper färdig gröt, kolla ingredienserna! Vissa innehåller tillsatser som tex konserveringsmedel, men många är faktiskt tillsatsfria.
Läs mer om risgrynsgröt >>
RödbetssalladSkippa industrins tillsatsbomber och gör en egen! Kanske med lite riven pepparrot för extra sting?
Läs mer om rödbetssallad >>
SenapDet är ganska lätt att hitta tillsatsfria varianter. Men om du gillar att pyssla lite hemma så kan det faktiskt vara rätt lätt att göra egen. En enkel metod är att låta hela senapsfrön ligga och dra i vatten (kallt för starkare senap, kokhett för mildare), vinäger/ättika, salt och eventuella kryddor i ett dygn. Då blir de mjuka och går bra att mixa till önskad konsistens, eventuellt spädd med mer vatten. Blanda sedan i socker eller honung, om du vill ha den söt, och smaka eventuellt av med mer vinäger/ättika.
Läs mer om senap >>
SillDe flesta färdiggjorda inlagda sillar innehåller tillsatser, oftast konserveringsmedel. Krämiga sillar innehåller dessutom även förtjockningsmedel, färgämnen mm. Om man helt vill slippa tillsatser så får man antingen köpa hel salt sill eller i värsta fall köpa färsk sill och salta den själv. Tidigare fanns en bra fryst variant, men den har tyvärr slutat säljas. Eller varför inte testa en fiskfri variant? Exempelvis av aubergine, ostronskivling eller skogschampinjoner. En stor del av sillsmaken sitter ju faktiskt i själva lagen.
Läs mer om sill >>
ÅlMånga gillar ål, men som känt är det problem med utfiskning och den är utrotningshotad. Prova istället Gårdsfisk Ä-märkta landodlade rökta Clarias. Den är lik ålen och ett bra alternativ.
Läs mer i Björns blogginlägg >>
ÖlSkippa storbryggeriernas trista dussinöl och satsa istället på ett smakrikt julöl från ett av landets alla duktiga mikrobryggerier.
Läs mer om öl >>
Annons