Senap

Livsmedel, uppdaterad 11 December 2020

De flesta sorterna på butikshyllorna består bara av vatten, senapsfrön, ättiksprit/vinäger/vin, socker/honung (i de söta), salt och kryddor. Men det finns undantag, så det gäller att se upp.

Bruna senapsfrön är starkare än gula. I svensk senap är en blandning av de två sorterna vanlig. En ännu starkare variant är svart senapsfrö, men de är mindre vanliga här.

Se upp för
Vissa tillverkare smyger in tillsatser, som färgämnen, konsistensmedel, surhetsreglerande medel och aromer, i sina produkter. Till exempel Slotts Starka senap, Johnny's Grovstark senap, Colemans Stark senap och flera sorters dijonsenap.

Ekologiskt
Kung Markatta och Johnny's är några exempel på varumärken som har ekologisk och dessutom tillsatsfri senap.

Tips
Prova att röra ihop din egen senap ― det är inte svårt och imponerar på julbordet. Ett enkelt sätt att göra den på är att låta senapsfröna ligga och dra i äppelcidervinäger (eller annan vinäger) i ett dygn innan senapen tillreds. Då mjuknar de lite samtidigt som styrkan bevaras bättre än om den kokas. Mixa sedan med stavmixer till lämplig grovlek. Spä med vatten för att göra det enklare att mixa och för att få rätt konsistens. Blanda i salt, kryddor och honung eller socker efter tycke och smak. Låt den gärna mogna några dagar i kylskåpet.

Annons
Livsmedel A-ö