Sill

Livsmedel, uppdaterad 14 December 2023

Sill är en klassisk rätt på det svenska smörgåsbordet. När sillen leker om våren och hösten är den lätt att fånga i stor mängd. För att bevara den till resten av året saltas den kraftig. När det så är dags att äta den vattnar man först ur en del av saltet och lägger sedan in den i ättikslag och smaksätts. Ättiksinläggningen används dels för smakens skull, men gör också att den håller sig längre.

Trots det innehåller så gott som alla köpta varianter ytterligare konserveringsmedel, i regel såväl natriumbensoat (E211) och kaliumsorbat (E202). Vissa varianter innehåller dessutom olika förtjockningsmedel och färgämnen. Det gäller till exempel ofta mer trögflytande inläggningar som skärgårdssill, senapssill med flera.

Se upp för
Tjocka och krämiga inläggningar som oftast innehåller fler tillsatser.

Leta efter
Ett tips är att leta efter butikernas egna sillinläggningar, som kan vara bättre. Den kan dock vara samma som den vanliga burksillen, så se till att fråga om de verkligen har gjort den och be om att få se ingrediensförteckningen.

Ekologiskt
Det finns bland annat Krav-märkt sill från Änglamark och Abba, men dessa är inte ekologiska. Flera av ingredienserna är ekologiskt producerade och själva fisken är Krav-certifierad, men inläggningen innehåller ett i ekologiska produkter otillåtet konserveringsmedel, natriumbensoat (E211). Krav tillåter detta i just fiskprodukter, vilket alltså EU:s regler för ekologiskt inte gör. Produkten är därför inte märkt med EU:s märkning för ekologiskt och får heller inte kallas för ekologisk.

Tips
Köp hel salt sill eller filéer alternativt färska eller frysta filéer och gör en lag med egen kryddning. Inläggningssill och så kallad femminuterssill innehåller alltid konserveringsmedel.

Annons
Livsmedel A-ö