Hasselnötter

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

En råvara man inte behöver vara orolig för, eller? Hösten 2008 stals en last med hasselnötter från ett grossistlager i Hamburg. Polisen varnade tjuvarna att nötterna de stulit var farliga, ungefär som brukar sägas då läkemedel stjäls från apotek eller vårdcentraler. Nötterna innehöll fortfarande rester av en giftig gas man använt i lagerhållningen av nötterna. Nötterna avgiftas innan de hamnar hos kund, men det hade man inte hunnit med innan tjuven varit framme.

Hasselnöten är en av våra få inhemska ätliga nötter, även om det mesta som äts är importerat från Turkiet. Den har hamnat i skymundan för den mer kontinentala valnöten i matlagning, är inte lika inställsam som mandeln och börjar slås ut av amerikainspirerade recept där pekannöt ingår.

Se upp för
Blandade påsar med nötter då det fortfarande är långt kvar till jul. Det är med största sannolikhet förra årets nötter och kan vara dåliga. Undvik också färdighackade nötter. De är både dyrare, smakar mindre och har en begränsad hållbarhet. Längst hållbarhet har oskalade nötter.

Leta efter
Ekologiska nötter så är du närmare att veta att nötterna inte är behandlade med gift. Utbudet är hyggligt när det gäller skalade nötter, svårare är det att hitta hela.

Tips
De flesta sorters nötter blir godast om man rostar dem lite i torr stekpanna, särskilt hasselnöten når nya dimensioner. Använd hasselnöt i sallad eller till mat och efterrätter.

Säsong
Under hösten och vintern kommer de färska nötterna, passa på. Gillar du hasselnötter, köp bara det, istället för att köpa en blandad påse nötter där krakmandeln alltid blir kvar.

Annons
Livsmedel A-ö