Julmust

Julmust är läsken som står på nästan varje julbord. Men hur hamnade den där och är det egentligen någon skillnad på olika sorter?

Livsmedel, uppdaterad 21 December 2021

Varje år dricker vi svenskar omkring 30 miljoner liter julmust. Och inte bara barn, utan även många vuxna har ett särskilt förhållande till denna läsk, som inte ens läskjätten Coca-cola har rått på trots stora kampanjer kring jul. På senare år har alltfler tillverkare dykt upp och även dyrare fatlagrade varianter i mer exklusiva flaskor.

Men den stora variationen till trots har själva essensen, den koncentrerade smaksirap som läsk blandas till av, hela tiden tillverkats av samma företag, familjeföretaget Roberts. Receptet på julmusten skapades i ett laboratorium i Berlin, dit den svenske läskfabrikören och nykteristen Robert Roberts i början av 1900-talet hade skickat sin son Harry för att studera kemi. Med sig hem hade han receptet på vad som till en början kallades för alkoholfri julöl. Senare kom Roberts också att skapa läsksorterna Champis och Pommac, som var tänkta som alkoholfria alternativ till vin.

Julmustessensen innehåller idag ett 30-tal olika aromämnen och extrakt, bland annat av humle och malt. Syrligheten kommer från citronsyra (E330) och den mörka färgen från sockerkulör (precis som Coca-cola använder).

Hur must kom in i namnet förtäljer inte historien, men klart är i alla fall att den inte har något som helst att göra med andra livsmedel som vi kallar för must, exempelvis äppelmust. Påskmust är för övrigt samma sak som julmust.

Läs mer om julmust och se en film som vi har gjort här


Se upp för
Gå inte på läsktillverkarnas marknadsföring. Bara för att musten verkar komma från ett litet lokalt bryggeri eller heter "gammaldags", så är chansen stor att den är baserad på samma smakessens som alla andra använder. I vissa fall kan tillverkaren ha tvistat till smaken med ett extra aromämne eller varierat mängden tillsatt socker, men oftast är de bara avsevärt dyrare.

Leta efter
Det finns faktiskt tillverkare som gör julmust från grunden, som exempelvis Törsts Ä-märkta "Real Julmust".

Ekologiskt
Törsts julmust ovan är den enda ekologiska julmust som vi känner till.

Tips
För den vuxna är alkoholfri julöl ett bra alternativ till julmust.

Annons
Livsmedel A-ö