Mjölk

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Knappast något samtalsämne är hetare än ett glas kall mjölk. "Mjölk är det naturligaste näst vatten vi kan dricka". "Det är onaturligt för människor att dricka mjölk, mjölk är till för kalvar". "Mjölk dracks på stenåldern", "mjölk dracks inte på stenåldern". Dessutom finns de som påstår att mjölk borde vara opastöriserad, som säger att opastöriserad mjölk är hälsobringande, och de som enligt det rådande paradigmet säger att opastöriserad mjölk är oerhört farlig och ska förbli förbjuden.


Mjölk behöver ingen närmare beskrivning. Eller gör den det?


Vi dricker långt ifrån den mjölk som kommer ur kons spenar. Innan den hamnar i vårt glas har den pastöriserats, separerats, homogeniserats, standardiserats och vitaminiserats. Samtidigt har den tappat en del av sin smak, sina näringsämnen och sina enzymer som förstörs vid pastöriseringen.


Se upp för

Alltför processad mjölk. Ultrapastöriserad mjölk smakar inte som mjölk ska. Se också upp med smaksatta mjölkdrycker med choklad, jordgubbsmak etc. De innehåller ofta socker, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen och aromer.


Leta efter

Opastöriserad, välkontrollerad mjölk då du besöker andra moderna stater som exempelvis Storbritannien, Tyskland, Frankrike och USA. Det kan bli en del av din reseupplevelse. I grannlandet Finland går det att köpa opastöriserad ko- och getmjölk i butik. Hemma i Sverige är det olagligt. Dock är det fortfarande tillåtet att köpa opastöriserad mjölk direkt från en bondgård. Annars är gammaldags mjölk eller lantmjölk, som är ohomogeniserad och ej standardiserad, så nära man kommer i Sverige.


Säsong

Mjölk varierar naturligt i fetthalt under året. Därför varierar också gammaldags mjölk och lantmjölk i fetthalt mellan 3,8 och 4,5 procent. All annan mjölk är standardiserad, det vill säga fettet separeras först för att sedan tillsättas i avsedd mängd för att bli lika fet året om.


Tips

Glöm inte att det finns annan mjölk än komjölk. Dalspira mejeri och Järna mejeri gör till exempel getmjölk.


Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok