Bondbönor

Livsmedel, uppdaterad 4 oktober 2021

Hur kan något så gott bli så bortglömt? Bondbönan har odlats traditionellt sedan bronsåldern i Norden och har under långa tider varit basmat. Tidigare fanns ett 40-tal sorter, nu får man vara glad om man hittar en enda, trots att det sägs vara en av de mer lättodlade grönsakerna. Baljorna blir 20 cm långa och de rymmer ett antal ganska platta, ovala bönor. Smaken är mild och nötig och ibland en lätt antydan till beska.

Se upp för
Att baljorna är fula, har bruna eller svarta fläckar gör ingenting, bönorna inuti är oftast fina ändå. Se upp för alltför mjuka baljor, det finns en risk att de inte är ordentligt matade. Trasiga baljor kan vara inkörsport för mögel.

Leta efter
bondbönor helt enkelt, nästan hur de än ser ut. Det blir inte lätt, men under rätt säsong går de att hitta på exempelvis någon Bondens marknad, Reko-ring eller i saluhall. När du väl kommer över bondbönor, köp mycket, det blir mycket spill.

Tips
Bry dig inte om hur bondbönorna ser ut på utsidan, det är insidan som räknas. Sprita bönorna och koka bönorna utan salt 10–15 minuter beroende på storlek och tid på säsongen. Sedan kommer hemligheten: rensa dem en gång till! Gör en liten öppning i skalet och kläm ut den ljusgröna bönan. Häll över lite fin olivolja och havssalt och njut. Om det är sent på säsongen och bönorna känns trista, mixa dem med en skvätt grädde till en puré.

Säsong
Augusti, september och gynnsamma år även oktober. Ingen import i större omfattning, möjligen från Italien där man vet att använda dem.

Annons
Livsmedel A-ö