Messmör

Livsmedel, uppdaterad 5 augusti 2021

En gammal fäbodprodukt som framställdes av den vassle som blivit över vid osttillverkningen. Vasslen kokades ihop till en smet, eller ett ”smör”, som kunde bredas på smörgåsen. 

Se upp för
det klassiska industrimessmöret, som innehåller betydligt mer än den ursprungliga vasslen. Här finns såväl smör och socker som den allstädes närvarande fuskvaniljen. Man slutar aldrig att förvåna sig över att vanillin från rötskadad gran måste plöjas ned i allt från chokladbollar till messmör. Produkten är dessutom järnberikad, troligen för att traditionellt tillverkat messmör är rikt på just järn.

Tidigare tillverkade Milko ett messmör i sitt Tiger-sortiment, som skulle locka de yngsta konsumenterna med en rolig figur och särskilt insmickrande smaksättningar. Där var det kolasmak som gällde, vilket innebar ytterligare ett aromämne.

Leta efter
Fjällbrynt har två vanillinfria varianter: gammaldags messmör och ett som kallas natur. Det senare, som är en mer sällsynt gäst på butikshyllorna, har en kort och kärnfull innehållsförteckning: vassle och järn.

Annons
Livsmedel A-ö