Messmör

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

En gammal fäbodprodukt som framställdes av den vassle som blivit över vid osttillverkningen. Vasslen kokades ihop till en smet, eller ett ”smör”, som kunde bredas på smörgåsen. Det klassiska industrimessmöret, som kallas Fjällbrynt, innehåller dock i sin originalversion betydligt mer än den ursprungliga vasslen.


Här finns såväl smör och socker som den allstädes närvarande fuskvaniljen. Man slutar aldrig att förvåna sig över att vanillin från rötskadad gran måste plöjas ned i allt från chokladbollar till messmör. Produkten är dessutom järnberikad, troligen för att traditionellt tillverkat messmör är rikt på just järn.


Tidigare tillverkade Milko ett messmör i sitt Tiger-sortiment, som skulle locka de yngsta konsumenterna med en rolig figur och särskilt insmickrande smaksättningar. Där var det kolasmak som gällde, vilket innebar ytterligare ett aromämne i messmöret.


Tips
Fjällbrynt har faktiskt även två vanillinfria varianter: gammaldags messmör och ett som kallas natur. Det senare, som är en mer sällsynt gäst på butikshyllorna, har en kort och kärnfull innehållsförteckning: vassle och järn.

Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok