Crème fraîche

Livsmedel, uppdaterad 16 October 2020

När produkten för första gången lanserades av Arla 1982 kom inspirationen från Frankrike. Nyligen hade det franska köket fått ett stort genomslag i Sverige. På franska betyder crème fraîche helt enkelt färsk grädde och används lustigt nog för att beteckna såväl vanlig vispgrädde som den tjocka syrade varianten. I Sverige har det dock kommit att beteckna den senare produkten. Den lanserades som ett fetare alternativ till den traditionella gräddfilen, som dessutom var mer sofistikerad och kunde kokas utan att skära sig.

I dag finns den i många olika fetthalter, från cirka 34 procents fetthalt till lättvarianter på 5 procent. Dessutom finns det olika smaksatta varianter.

Se upp för
Lättvarianterna. Tar man bort fett måste man tillsätta annat för att behålla konsistensen och de andra egenskaperna. Smaken går dock förlorad.

Sannolikt är det därför som just lättvarianterna ofta är smaksatta. Då smyger tillverkaren ner ingredienser som jästextrakt, färgämne, citrusfiber och aromämnen. Vissa varianter har dessutom spätts ut med vatten.

Leta efter
Även om man av klimatskäl ska undvika att köpa produkter som fraktats långväga ifrån, kan det vara intressant att prova fransk AOC-kontrollerad crème fraîche (för givetvis finns det en sådan) från Isigny, som ibland tas hem av delikatessbutiker. 

Ekologiskt
De flesta mejerier har ekologiska varianter av crème fraîche.

Tips
Känn skillnaden! Köp en burk vanlig crème fraîche, en lättvariant, och en fransk AOC-kontrollerad sort och ordna en provning.

Annons
Livsmedel A-ö