Vaniljsocker

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Vaniljsocker innehåller ofta vanillin istället för vanilj. Även om samma ämne, eller i alla fall ett snarlikt sådant, finns i äkta vaniljstång, så framställs vanillinet i regel ur rötad granved eller ur petroleum. Vissa sorter kan innehålla naturligt vanillin (naturlig arom), men även detta kan mycket väl vara framställt ur helt andra och betydligt billigare råvaror än vaniljstång.


Det är också vanligt att en mindre mängd äkta vanilj används i produkten för att finta konsumenten, medan huvuddelen av smaken kommer från aromämnen.


Se upp för

vaniljsocker med vanillin eller "arom" på ingrediensförteckningen.


Leta efter

vaniljsocker gjort på enbart socker och vanilj.


Tips

Blanda vaniljpulver från t ex Kung Markatta eller Khoisan Tea tillsammans med flor- eller strösocker i en glasburk. Eller mixa hela stänger. En annan variant är att, istället för att slänga stången när du har skrapat ut fröna för att använda dem, delar du den i mindre bitar och lägger dem tillsammans med socker i en glasburk. Efter några veckor har du ett utmärkt och billigt vaniljsocker.


Se även Vanilj >>
Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok