Bacon

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Saltat och lätt varmrökt sidfläsk skuret i tunna skivor. Bacon SKA vara fett. Bacon finns att köpa i många märken och prisklasser, men det är några få producenter som ligger bakom. Det som kallas rökt sidfläsk är i regel varmrökt längre tid och kan ätas utan att tillagas.

Se upp för
Det är inte lätt att hitta bra bacon. De produkter som hittas på hyllorna i den vanliga livsmedelsaffären är blöta, indränkta i salt/sockerlag, innehåller nitrit och rökarom och många sorter innehåller för mycket vatten och för lite fett, vilket syns i stekpannan.

Leta efter
Det finns inte mycket annat att göra än att köpa bacon över disk, i en saluhall eller direkt hos någon mindre charkbutik. Det blir dyrare, men med tanke på hur mycket vatten som går bort på det billiga butiksbaconet är prisskillnaden mindre. Eftersom smaken är så oändligt mycket rikare går det heller inte åt lika mycket. Tulip har numera en Ä-märkt som förstås är helt nitritfri. Läs mer här >>

Ekologiskt
Det har blivit lättare att hitta ekologiskt bacon men fortfarande svårt att hitta KRAV-märkt, eftersom KRAV inte godkänner nitrit. Coops Änglamark och Scan har ekologiskt bacon, men är bara något bättre än de andra på hyllan. Men det är klart: grisarna har haft det bättre och gör valet värt.

Tips
Om man börjar steka i kall panna blir baconet mjukstekt, höjer man temperaturen mot slutet blir det knaprigt. Fint bacon går också att steka i torr, het panna utan fett.Annons
Livsmedel A-ö