Kokosmjölk

Livsmedel, uppdaterad 8 March 2021

Kokosmjölk är inte den vätska som finns i innandömet i en kokosnöt (så kallat kokosvatten). Mjölken är i stället kokosnötextrakt som utvunnits ur själva kokosköttet med hjälp av vatten. Hur koncentrerat extraktet är och hur mycket vatten som den färdiga produkten innehåller skiljer sig åt mellan olika varumärken.

Många varumärken innehåller dessutom ett eller flera konsistensmedel – vanligen E466, E471, E412, E415 och E435 – som används för att framförallt vatten och fett ska blanda sig bättre. Det gör att mjölken inte separerar lika lätt (vilket oftast inte är något problem), men också att den blir vitare och ger ett krämigare intryck, i synnerhet om mycket vatten har tillsatts.

Det finns även varianter som kallas för kokosgrädde, "extra creamy" eller liknande. Dessa innehåller oftast mer kokosextrakt och och har en något högre fetthalt.

Se upp för
Lightvarianter. De har bara spätts med mer vatten och innehåller ofta fler tillsatser (förutom Santa Marias som är tillsatsfri). Priset är dock ofta detsamma som på den feta sorten, varför det i så fall är billigare att köpa den fullfeta och spä ut själv hemma.

Leta efter
Kung Markatta, Garant, Spicefield och Santa Maria, som alla har varianter som är utan tillsatser.

Ekologiskt
Kung Markatta, Garant och Santa Maria kokosmjölk som är både tillsatsfria och ekologiska. Det finns dock även ekologiska varianter med tillsatser från Änglamark, I love eco och Favorit.

Tips
Låt kokosmjölk eller kokosgrädde stå i frysen en timme eller så. Häll sedan försiktigt av det tjockare skiktet som bildas. Det kan du sen vispa ungefär som grädde.

Annons
Livsmedel A-ö