Saffransbröd

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Saffran är dyrt. Alltså gäller det för den mindre nogräknade tillverkaren att försöka få till så saffransliknande bullar som möjligt med minsta möjliga inslag av den äkta varan. 

Se upp för
En av de vanligaste bake off-lussekatterna, som under varumärket Bonjour säljs i många butiker och exempelvis på Seven Eleven, innehåller visserligen en viss mängd saffran men dessutom aromämne och gulorange färgämne för att se ut som helgjutna saffransbullar. I övrigt består denna storsäljare, som ska skapa julstämning runt fikaborden, bland annat av tre emulgeringsmedel, tre förtjockningsmedel och två surhetsreglerande medel.

Skogaholms saffransklipp innehåller visserligen bara äkta saffran men på förpackningen sägs samtidigt att den har ”god smak av mandel.” Varifrån kommer då den? Från aromämne förstås, plus aprikoskärnor, som är ett vanligt sätt att simulera mandelsmak. Komiskt nog varnas den allergiske konsumenten med följande formulering: ”Kan innehålla spår av mandel.” Fabriken framställer uppenbarligen även produkter med äkta mandel och kan inte garantera att utrustningen blivit kemiskt ren från den naturliga varan innan det är dags att tillverka saffransbullarna med sin fejkade mandelsmak.

Smör får man leta förgäves efter i storbageriernas saffransbröd. Skogaholm har här ersatt det med rapsolja. Deras saffranslängd har enligt reklamen stått på önskelistan sedan 1926, men fanns verkligen modifierad majsstärkelse och sådana tillsatser som mono- och diglycerider av fettsyror (E 471) då?

Hos brödjätten Pågen är saffransgifflar ett annat exempel som innehåller en rad tillsatser och industriella ingredienser som: modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och aromer, bland annat ett med konstlad saffranssmak. 

Leta efter
Lämna de vanliga butikerna och leta efter ett bra bageri som säljer riktigt saffransbröd.

Tips
Om man har tid och lust att baka egna saffransbullar så kan man välja ett recept med smör och kesella. Det blir ofta saftigt och gott.

 

Annons
Livsmedel A-ö