Lamm

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Lamm är förmodligen det köttdjur som föds upp på det mest naturliga viset. De får gå ute och de får beta hela sitt liv. Förutom den goda smaken är det ett av skälen till varför vi köper lammkött.

Det är allt mer sällan som man hör orden "lamm smakar som kofta". Det har vi nog det mångkulturella Sverige och vårt eget resande att tacka som lärt oss att använda lamm på ett annat sätt. I själva verket har lammköttet har fått sig ett uppsving. Nu kräver konsumenterna lamm året runt, inte bara på hösten då lammen traditionellt slaktas. Många svenska uppfödare har svarat genom att börja med vårlamm, resten av behovet täcks av import från framför allt Irland och Nya Zeeland.

Se upp för
lamm som färdats runt halva jordklotet. Kanske gott men onödigt. 

Leta efter
lammkött när det är höst. Det är som allra godast då. Välj också ekologiskt. Även om "konventionella" höstlamm också får gå ute i stort sett hela sin levnad är den ekologiska transporten och slakten skonsammare. Djuret blir mindre stressat vilket gör köttet mörare.

Säsong
Hösten alltså. Vill man ha lamm till påsk i Sverige duger inte betet. Vårlammen, även de ekologiska, går mestadels inomhus och får spannmålsfoder som vilket annat köttdjur som helst. Smaken blir helt enkelt mer utslätad.

Tips
Köp ett helt eller halvt lamm på hösten. Säljs direkt från bonden där man ofta kan sätta upp sig på intresselista, eller via exempelvis nätbutiker och REKO-ringar. Det går också, då det är säsong att köpa helt eller halvt lamm i vanlig butik, åtminstone där det finns manuell charkdisk. De kanske inte alltid skyltar om det, men det kan gå att beställa. Försök att spara en stek till tidig vår så får du din påskstek med rätt smak.

Annons
Livsmedel A-ö