Prinskorv

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Scans julprinskorv behöver två stabiliseringsmedel, de tidigare förbjudna fosfaterna E 450 och E451, för att binda den stora mängden vatten. Korven har heller inte rökts på riktigt sätt utan bara duschats med rökarom. Det hindrar inte Scan från att stolt kalla sin industriprodukt för "en svensk julbordsklassiker". Kötthalten i denna korv ligger på 61 procent, vilket är samma nivå som i Scans vanliga prinskorv med tunt skinn. Här placerar sig Willys prinskorv något snäpp högre, med 64 procent, men då får man samtidigt i sig den ifrågasatta smakförstärkaren E 621.


Ekologiskt
På Coops hyllor finns Änglamarks prinskorv "från ekologiska gårdar" men med samma låga kötthalt som Scans konventionella. Något kravmärke finns inte eftersom korven innehåller konserveringsmedlet nitrit, vilket Kravreglerna inte tillåter. Nitrithalten i ekologiska charkprodukter får dock bara vara hälften så hög som i konventionella. Inte heller Mälarcharks ekologiska korv är Kravmärkt, trots att kötthalten här är uppe i 73 procent och korven, som kan köpas i Sörmland och i vissa Stockholmsbutiker, är stoppad i naturtarm från får. Mälarchark tillverkar även en Kravmärkt prinskorv, men den säljs bara till storkökskunder. Enligt företaget har denna nitritfria korv, som är något blek innan den tillagas och har 17 dagars hållbarhet istället för normala 20-25, tyvärr visat sig vara svårsåld till allmänheten. Den enda Kravmärkta prinskorven i butik kommer från Järna Odlarring.


Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok