Köttfärs

Livsmedel, uppdaterad 16 August 2021

Köttfärs är förmodligen Sveriges mest sålda köttråvara. Den ingår i nationalrätterna köttbullar, hamburgare och köttfärssås. Den säljs så mycket att det nästan blivit omöjligt i vissa affärer att få tag i det billigare framdelsköttet att koka gryta eller soppa på: allt mals ner till köttfärs. I centralpackeriet har man bestämt att köttfärsen behövs i standardstora förpackningar och med standardmalning. Köttet är "förpackat i en skyddande atmosfär" och då hållbart i 8 dagar. Någon möjlighet att se och lukta sig till om färsen är ankommen finns inte förrän man kommer hem och ska lägga den i pannan. Då kan det vara så dags.

Se upp för
centralpackad köttfärs i slutet av sin hållbarhetstid. Vem vet hur köttfärs ska bete sig som inte ha fått bli gammal i en naturlig process?

Leta efter
nymalen köttfärs. Håller sig i kylskåp 2 dagar (ej varmare än +4). Försök att handla i butik med manuell charkdisk. Där kan du få köttfärsen malen medan du väntar. Då vet du att den är färsk. Det finns även vakuumförpackad köttfärs på rulle, som har många av den färska färsens egenskaper, men med en längre hållbarhet.

Ekologiskt
Välj ekologisk köttfärs av samma skäl som du väljer ekologiskt helt kött. Djuren får naturligt bete under längre tid och får en bättre smak. De flesta styckdetaljer finns numera som ekologiska i många butiker.

Annons
Livsmedel A-ö