Ägg

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Obefruktade kvinnliga könsceller. Enkelt och komplett innanför ett skal. Industrin tillverkar förstås varianter som är mer komplicerade: äggpulver i diverse blandningar, långa äggkorvar för perfekta skivor, eller flytande heläggsmassa.

Se upp för
burhönsägg om du bryr dig om hur hönsen har det. De gamla burarna kommer att bytas ut till större med sittpinne och rede, men det är fortfarande långt kvar till att hönan får leva ens i närheten av sitt naturliga liv. Frigående höns får springa fritt inomhus, men lever också trångt och stressat. Båda dessa hönor får vegetabiliskt foder. De har inte fått nermalda grisar, kor eller fiskar eller kycklingar, vilket är skönt att veta. Baksidan av detta är att de aldrig fått gå utomhus. Hönan är nämligen allätare och äter gärna både maskar och insekter.

Se också upp för äggpulver. Av hälsoskäl eftersom hållbarheten kan vara åtta månader och kolesterolet i gulan hinner oxidera. Av ursprungsskäl eftersom äggpulvret kan komma från länder som är mindre nogräknade vad gäller djurhållning. Används flitigt inom bageri och konditorinäringen.

Leta efter
ekologiska ägg. Hönorna har större plats att leva på och rör sig fritt inne och ute. De matas med ekologiskt foder. På senare tid har mängden av miljögiftet dioxin ökat i ekologiska ägg. En av källorna tros vara fiskmjölet som hönsen matas med, istället för det syntetiska tillskott som ges vid konventionell produktion. Läs mer här >>

Har du kontakter eller bor nära en saluhall går det att finna ägg från småskalig produktion där hönsen, som är allätare, istället får picka i sig det de hittar.

Tips
Ägg kan användas till så ofantligt mycket. Har du fått tag i ett ägg från en höna som fått äta i sig det som kommit i dess väg kommer du att känna det på smaken. Krångla så lite som möjligt. Ät ägget löskokt eller pocherat som det är eller med några kokta grönsaker. Ta chansen att prova andra sorters ägg, till exempel ankägg som är fantastiska att baka med. Eller varför inte vaktelägg i salladen?

Annons
Livsmedel A-ö