Tacos

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020


Dessa färdiga kit med sina hårda tacoskal eller mjuka tortillas med extrem hållbarhet, sina små kryddmixpåsar och sina starkt förtjockade salsor, är ett eldorado för tillsatsjägaren. Här finns det mesta i form av modifierad stärkelse, palmolja och smakförstärkare. En parodi på mexikansk mat.


Se upp för
Santa Maria Sundried Tomato & Herbs Tortilla i produktserien Red Fusion New Exciting Flavours. Den ”nya” upphetsande smaken har förstärkts med ett ospecificerat aromämne eftersom det tydligen inte är tillräckligt bett i de soltorkade tomaterna.
Eller deras Nacho rolls med en intressant tillsatscocktail bestående av smakförstärkarna E 621, E 627 och E 631 samt ett antal aromämnen, ett färgämne och tre surhetsreglerande medel.
Eller Tortilla Chips Cheese som förutom aromämnena deklarerar fyra smakförstärkare, de tre tidigare nämnda och dessutom jästextrakt, som har samma funktion. Ostmängden är knappt mätbar, en promille.

 

Leta efter
tillverkare som bemödar sig att minska på tillsatserna. Det är också skillnad på produkterna från samma leverantör.


Ekologiskt
Bland alla de tillsatsstinna så kallade texmex-produkterna finns Santa Marias Kravmärkta Tortillachips med kort innehållsförteckning: majsmjöl, palmolja, salt. Samma företag har en variant av Soft Tortilla som är godkänd av Krav.


Tips
Läs på innehållet i påsarna och se att det du har på kryddhyllan är hälften av listan, resten behöver du inte (dvs tillsatserna). Använd dina egna kryddor de är billigare och förhoppningsvis färskare och du kan själv reglera proportionerna.


Meny förslag:
Böndippet: Kidneybönor, hackad chilifrukt, vitlök, lime, salt och peppar plus lite egen inspiration ner i matberedaren.
Tortilla: Ekologiska färdiga Soft Tortilla.
Salsan: Hacka & blanda: tomater, ¼ grön paprika, ¼ chilifrukt, liten vårlök, 1/8 rödlök, korianderblad, ¼ tsk torkad oregano, lite vitlök.
Köttet: Stek nötfärs kryddat med mald spiskummin, oregano, cayennepeppar, kummin, paprikapulver, vitlök, finhackad lök.
Till detta: Gräddfil och kanske lite nyriven ost.

Annons
Livsmedel A-ö