Miso

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Sojabönmassa som fermenterats och saltats, används som buljong. Ofta tillsätts olika sädeslag som ger olika karaktär och användningsområde beroende på vilket sädesslag som ingår. Exempelvis innehåller mugi miso korn och genmai miso ris. Innehåller naturlig umami, "den femte smaken"

Se upp för
Miso som innehåller så dåliga råvaror att exempelvis smakförstärkare har använts.

Leta efter
Opastöriserad miso som är mycket god. I och med att den inte pastöriserats bevaras de värmekänsliga enzymerna. Ett alternativ är frystorkat misopulver.

Ekologiskt
Terrasana misopasta finns färdigförpackad i hälsokostbutiker. Clearspring och Renée Voltaire (den enda KRAV-märkta) är två exempel på ekologisk frystorkad misosoppa i portionsform. Den förstnämnda finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller välsorterad hälsokostbutik, den sistnämnda har letat sig in på särskilda hyllor i flera livsmedelsbutiker, exempelvis Coop eller Hemköp.

Tips
Opastöriserad butiksförpackad misopasta finns exempelvis på Gryningen i Stockholm. Prova flera sorter och fråga vad de kan användas till. Det gör inget om mison blir stående. Hållbarheten är mycket lång. Låt den inte koka om du vill bevara smaken och de nyttiga enzymerna.

Annons
Livsmedel A-ö