Smör

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Kan du ge mig smöret? Man ser sig omkring med irrande blick, men hittar inget. På bordet står en förpackning margarin. Troligtvis framstår man som en snobb som försöker göra sig rolig på andras bekostnad. Till saken hör att smör inte har någonting med margarin att göra. Smör är allt det som inte margarin är. Det är enkelhet och naturlighet, men med en smak full av nyanser. Bara grädde som kärnats tills det gått ihop till smör, förr med naturlig syra, nu med tillsatt mjölksyra. Självklart på industriell väg numera, men processen är ändå betydligt enklare än margarintillverkningen.

Smör kan smaka så olika, men i Sverige har vi som vanligt gått standardiseringsvägen. Normalsaltat, osaltat, extrasaltat och ekologiskt, men smöret är det samma. I Frankrike presenteras med stolthet många sorter och klasser, till och med AOC-stämplat smör.

Se upp för
margarin som försöker efterlikna smör.

Leta efter
mindre producenter av smör och känn variationen! Leta i närområdet. Järna mejeri tillverkar smör sporadiskt och är svårt att få tag. Eskesta gårdsmejeri, Tierp, är en annan producent. Båda dessa kan med tur köpas på Bondens matbod i Hötorgshallen i Stockholm. Stafva på Gotland tillverkar ibland smör som har en lätt ostig smak, kanske inte så eftertraktat på frukostmackan, men desto godare på brödet före middagen. Hemköp City i Stockholm säljer smör från Väddö gårdsmejeri. Cajsa Warg har ibland franskt AOC-kontrollerat smör. Alla dessa sorter är dyra och är knappast för vardagsbruk.

Ekologiskt
Ekologiskt smör finns ofta, men inte alltid. Och varför förväntas de ekologiskt intresserade äta mindre smör än andra? Ekologiskt smör finns bara i små förpackningar, vilket leder till ett kilopris högt över det konventionella som finns i större förpackning. Gott ekologiskt smör från danska Thise mejeri har i riktigt välsorterade butiker och i hälsokostbutiker med stort utbud av livsmedel. Det senaste tillskottet är ekologiskt, hantverksmässigt tillverkat gourmetsmör. Det står Skånemejerier på förpackningen, men tillverkas på det danska gårdsmejeriet Öllingegard på Själland. Mycket gott.

Tips
Mycket av det småskaligt tillverkade smöret går direkt till bättre restauranger. Om du lyckas få tag i och vill kosta på dig smör från en mindre tillverkare, krångla inte. Ät smöret som enda pålägg på en bit riktigt bröd.

Annons
Livsmedel A-ö