Bär

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Det är något lyckligt över bär. Lyckan över att ha plockat dem påverkar smakupplevelsen. När vi sedan äter bär utan att ha plockat dem själva söker sig lyckokänslan dit som spår ur minnet. Om bären är nyplockade, närodlade eller "närväxta" vill säga. Aldrig är väl besvikelsen så stor som när man förväntar sig en smakexplosion från en jordgubbe och den mest smakar syrligt vatten. Bär är utpräglad färsk och säsongsvara och tål inte transport särskilt bra.

Se upp för
bär som det inte är säsong för, duger möjligen som dekoration. Tänk också efter innan du sätter tänderna i en oekologisk jordgubbe. Jordgubbar hör till de mest besprutade grödorna.

Leta efter
Närodlade bär, eller bär som plockats i skogarna runtomkring dig. Numera går det faktiskt att få tag i riktigt bra frysta bär som dessutom är KRAV-märkta. Jordgubbar, hallon och blåbär förstås, men glöm inte hjortron och lingon.

Ekologiskt
Polarica, Magnihill, Änglamark, Garant och Favorit har alla ekologiska frysta bär i vanliga livsmedelsbutiker.

Tips
De bär som mest ändrar karaktär då man fryser dem är jordgubbar, inget man lägger på tårtan direkt, men syltigheten som uppstår gör att de fungerar bra ihop med lite lättvispad grädde eller att göra riktig glass av dem.

Ta ett par nävar frysta lingon och tina dem med lite socker. Rör en stund och du får dina rårörda lingon precis som och när du vill ha dem.

Annons
Livsmedel A-ö