Hamburgare

Livsmedel, uppdaterad 16 augusti 2021

Denna stekta köttfärsbit mellan två bröd uppfattades i hemlandet USA ursprungligen som »mat för de fattiga« och förenad med hälsorisker. Vad dagens hamburgare egentligen innehåller är de flesta konsumenter lyckligt omedvetna om. Att McDonald’s till sina burgare endast använder sig av 100 procent nötkött (från Sverige, Tyskland, Irland eller Finland) brukar företaget vara noga med att påpeka. Men den långa paraden av tillsatser i bröd, ost och såser talar man förstås något tystare om.

Se upp för
exempelvis Scans Snabburgare som bara innehåller 65 procent kött, resten tycks ha fyllts ut med vatten, potatis, potatismjöl, potatisflingor och potatisfibrer. Eller MAX Crispy Kycklingburgare med vilken man köper runt 30 olika ingredienser som utöver ynka 49% kyckling innehåller bland annat modifierad stärkelse, citronsyra, aromer, jästextrakt, antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel och färgämne.

En av de större gåtorna är kanske ändå att något kan få kallas cheddarost som innehåller ostarom, natriumcitrat, natrium-, kalium- eller kalciumdifosfater, natrium-, kalium- eller kalciumpolyfosfater, sorbinsyra och färgämne.

Leta efter
Högt köttinnehåll har Tulips burgare, som förutom 99 procent kött bara innehåller kryddor och salt.

Ekologiskt
Coops Änglamarks hamburgare är de enda som är Kravmärkta. Kötthalten här är 83 procent, i övrigt den vanliga blandningen av vatten, potatismjöl och potatisfiber.

Tips
Köp köttfärs och blanda den med lite fransk senap, salt och peppar, forma till »biffar« och låta dem steka i fem minuter.

Ett större problem är i så fall brödet. De svampiga och sockrade hamburgerbröden är knappast något alternativ. Ett kraftigare bröd med skorpa ger en matigare burgare, som dessutom bör späckas med tomater, lök, avokado, chili och andra grönsaker. Undvik allt vad färdiga såser heter och blanda ihop en egen med yoghurt, gräddfil eller crème fraiche som bas.

Annons
Livsmedel A-ö