Pizza

Livsmedel, uppdaterad 12 August 2021

En ”bröd + man tager vad man haver”-maträtt från Italien som världen runt förändrats till ibland nästan oigenkännlighet. Den traditionella pizzan bakas som ett tunt bröd med Medelhavsregionens läckerheter på.

Se upp för
frysta pizzor. De är värst. Grandiosa med sina X-tra allt-pizzor stoltserar med ordet "stenugnsbakad" på förpackningen medan innehållet lämnar en del övrigt att önska med ingredienser som stabiliseringsmedel, konserveringsmedel och jästextrakt. Ofta ersätts även osten med så kallad "smältost" som i Grandiosa kebabpizzas fall innehåller en blandning av ost, vatten, smör, skummjölkspulver, smältsalt (E339), citronsyra och arom. 

Leta efter
pizza från en lokal pizzabagare som du kan fråga vad den innehåller. For Real Foods gör Ä-märkta brödfria pizzor som är en ljusglimt i den annars glädjelösa fryspizzadisken.

Tips
Gör egen pizza! Det är inte särskilt svårt och du vet vad som är i den. Det är dessutom billigare och roligare än att köpa färdig. Vill du inte göra degen så brukar man kunna köpa en eller två degklumpar från närmaste pizzeria för en tia eller så.

Prova även att göra fransk pissaladière som variation. Liknar pizza men utan tomatsås, istället har man sauterad lök, sardeller och oliver. Mycket gott!

Annons
Livsmedel A-ö