Sparris

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Sparris är en liljeväxt som växer vild längs kusterna i Europa, i Sverige växer den vild bl.a. på Gotland. Den är flerårig med en starkt förgrenad rotstock. Vit sparris växer under jord och skördas då toppskottet bryter genom jordytan. Den gröna växer ovan jord och skördas när den nått lagom längd.

 

Se upp för

buntar som legat för länge i butiken.

 

Leta efter

färsk och nyskördad. För att vara säker ska sparrisen ha en frisk snittyta och kännas spänstig och lite knarrig att ta i. Knopparna ska vara slutna och den ska dofta fräscht. Förvaras sen inlindad i fuktat hushållspapper (inte knopparna) stående i kylskåp.

 

Säsong

Svenskodlad i maj och juni.

 

Ekologiskt

Vid konventionell odling besprutar man mot ogräs och svamp. Kravodlaren använder sig av mekanisk bearbetning av ogräset och har glest mellan odlingsraderna så att vinden kan förhindra svampangrepp.


En av de största ekologiska sparrisodlarna i Sverige är Margareta och Göran Hoas på Lilla Bjers utan för Visby.

 

Tips

Skala den vita sparrisen uppifrån knoppen och ner. Ta bort den lite hårda nedre delen på grön sparris genom att bryta istället för att skära. Om sparrisen är färsk går det här mycket lätt. Servera den lätt kokt med bara smör eller olivolja, hyvlad parmesan och lite rostade pinjenötter. Njut!

Annons
Livsmedel A-ö