Sparris

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Sparris är en liljeväxt som växer vild längs kusterna i Europa, i Sverige växer den vild bl.a. på Gotland. Den är flerårig med en starkt förgrenad rotstock. Vit sparris växer under jord och skördas då toppskottet bryter genom jordytan. Den gröna växer ovan jord och skördas när den nått lagom längd. 

Se upp för
buntar som legat för länge i butiken.

Leta efter
färsk och nyskördad sparris. För att vara säker ska sparrisen ha en frisk snittyta och kännas spänstig och lite knarrig att ta i. Knopparna ska vara slutna och den ska dofta fräscht. Förvaras sen inlindad i fuktat hushållspapper (förutom knopparna) stående i kylskåp.

Säsong
Svenskodlad i maj och juni.

Ekologiskt
Vid konventionell odling besprutar man mot ogräs och svamp. Kravodlaren använder sig av mekanisk bearbetning av ogräset och har glest mellan odlingsraderna så att vinden kan förhindra svampangrepp.

En av de största ekologiska sparrisodlarna i Sverige är Margareta och Göran Hoas på Lilla Bjers utanför Visby.

Tips
Skala den vita sparrisen uppifrån knoppen och ner. Ta bort den lite hårda nedre delen på grön sparris genom att bryta istället för att skära. Om sparrisen är färsk går det här mycket lätt. Servera den lätt kokt med bara smör eller olivolja, hyvlad parmesan och lite rostade pinjenötter. Njut!

Annons
Livsmedel A-ö