Dinkel

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

En urgammal vetesort som kanske tillhör de första sädesslagen på jorden och som trots vissa svårigheter med skörd och skalning ändå upplever en renässans. Förklaringen är att dinkeln på flera punkter anses vara hälsosammare än vete: mer protein, högre energiinnehåll, fler nyttiga fettsyror, rikare mineral -och B-vitamininnehåll. Dinkel kallas också för spelt, som betyder omslutet korn. Skalet har en skyddande effekt mot miljögifter och sjukdomar. Smaken är dessutom fylligare än hos vetet och ger en viss nötighet till matbröd och bakverk.

Se upp för
förädlade tyska sorter som korsats med vete, av vissa kallat ”fuldinkel”.

Leta efter
stenmalet, eftersom denna gamla metod är överlägsen den moderna, där kornen skärs sönder i stålvalsar istället för att krossas mellan stenar. Stenmalningen är mera skonsam mot stärkelsen i mjölet, bevarar mjölets vitaminer och gör det mer aromrikt och bättre att baka med. Vår favorit är familjeföretaget Warbro Kvarn, på Linds gård utanför Katrineholm där det mals dinkel från egna och närliggande odlingar i Mälardalen. Stenmalet dinkelmjöl kommer även från Saltå Kvarn och gotländska Labans Kvarn.

Säsong
Hela året.

Tips
Byt ut hela eller delar av det vanliga mjölet mot dinkelmjöl vid bakning av både matbröd och söta bröd. Pizzadeg, pannkakor, våfflor och kanelbullar blir godare och nyttigare med dinkel.

Annons
Livsmedel A-ö